Experți: Relațiile bilaterale româno-ucrainene trec la o altă etapă, odată cu începerea negocierilor pentru un acord de securitate
Relațiile bilaterale româno-ucrainene trec la o altă etapă, odată cu începerea negocierilor pentru un acord de securitate. Prin semnarea unui astfel de document cu România, dar și cu alte state din grupul G7, Ucraina va obține o bază solidă pentru negocierile de pace cu Rusia, susțin experții.
Acordul bilateral de securitate despre care oficiali români și ucraineni au discutat ieri la Davos, face parte din strategia Ucrainei de a obține protecție din partea statelor vecine care fac parte din organizații internaționale puternice, a menționat pentru Radio Moldova expertul român, Cosmin Popa.
„Direcția este aceea de a acorda Ucrainei o protecție militară în cazul unui atac al Rusiei. Rusia, despre care credem că în perspectivă istorică medie va rămâne un stat agresiv și descurajată să atace pe viitor Ucraina, chiar și în condițiile unui acord de pace care, într-o oarecare măsură, va conserva raptul teritorial pe care Rusia la comis în relație cu Ucraina începând cu 2014”, a declarat
Un acord bilateral de securitate dintre România și Ucraina demonstrează că disensiunile existente până la război între cele două state au fost depășite, susține expertul politic, Ion Tăbârță.
Potrivit acestuia, România a demonstrat necondiționat sprijinul pentru statul ucrainean pe plan internațional prin organizarea coridoarelor pentru tranzitul cerealelor și instruirea piloților pe teritoriul său.
„Urmează să vedem care vor fi statele concrete ale acestui acord. Abia avem o discuție de inițiere. Această trecere a relațiilor româno-ucrainene la un alt nivel, de la finele anului trecut, mai exact din luna octombrie, când cei doi președinți au ales ca relația româno-ucraineană să capete statul de relație strategică”, a declarat Ion Tăbârță.
Negocierile privind un acord bilateral de securitate au început duminică, la reuniunea consilierilor de securitate națională și politici la Forumul Economic de la Davos.
Despre un parteneriat strategic, șefii de state român și ucrainean au discutat și anterior. Într-un comunicat de presă, șeful adjunct al Biroului prezidențial de la Kiev, Ihor Zhovkva, a subliniat că garanțiile de securitate depline în Europa, în special în regiunea Mării Negre, nu pot fi concepute fără România.
Amintim că săptămâna trecută președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și premierul britanic, Rishi Sunak, au semnat un acord de securitate care va rămâne în vigoare până când Ucraina va adera la NATO.
România a devenit cea de-a 9-a țară care a început astfel de negocieri. Acorduri similare sunt în proces de elaborare cu Statele Unite, Germania, Italia, Franța, Uniunea Europeană, Canada, Japonia și Polonia.
Autor: Svetlana Bogatu