Instanța a decis eliberarea unui alt învinuit în dosarul „Frauda bancară”, contra unor garanții personale
Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a decis, astăzi, să-l elibereze sub garanția a trei persoane pe cel de-al doilea învinuit în dosarul ”Frauda Bancară”, Anatolie Blonschi, deși procurorii au cerut menținerea acestuia în arest preventiv. Doi garanți au achitat câte patru mii de lei, iar cel de-al treilea - 15 mii de lei, potrivit deciziei magistraților.
Magistrații de la judecătoria Chișinău, sediul Buiucani au decis eliberarea lui Anatolie Blonschii, învinuit în dosarul ”Frauda Bancară”, contra unor garanții personale, deși Procuratura Anticorupție a solicitat menținerea acestuia în arest preventiv. Astfel, omul de afaceri Igor Eșanu, dar și starețul Mănăstirii din Horăști, Ialoveni, arhimandritul Nectarie, au plătit câte 4000 de lei pentru eliberarea lui Anatolie Blonschi, iar cel de-al treilea garant, Alexandr Groza, va achita 15 mii de lei, suma maximă stabilită de legislație. Decizia pronunțată astăzi, nu poate fi atacată.
La ședința de astăzi, a participat și Vladimir Andronachi, prezența sa fiind obligatorie, întrucât are statut de inculpat în aceeași cauză penală. Valoarea prejudiciului stabilit de procurori în acest dosar este de 600 de mii de euro.
Precizăm că, potrivit legislației, valoarea garanției variază între 2,500 și 15 mii de lei.
Reamintim că discuțiile despre aplicarea eliberării în baza garanției au apărut după ce aceste prevederi par să fie aplicate ca la indigo în privința a două persoane care figurează în dosarul „Frauda Bancară”. Este vorba de fostul deputat Vladimir Andronachi, considerat un apropiat al lui Vladimir Plahotniuc, care a fost eliberat sub garanția a patru persoane: 2 primari, un stareț de mănăstire și o fostă directoare de liceu, iar astăzi o decizie similară a fost pronunțată în cazul uni alt învinuit, Anatolie Blonschi, un om de încredere al lui Vladimir Andronachi.
Anatolie Blonschi a fost reținut pe data de 9 ianuarie, la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița și adus în fața magistraților. Acesta nu a comentat decizia instanței.
Anterior președinta comisiei juridice a Parlamentului, Olesea Stamate a menționat pentru Radio Moldova că măsura de pedeapsă a fost aplicată în ultima perioadă în cazul învinuiților pe dosarele de rezonanță, iar pentru evitarea abuzului, autoritățile ar putea revizui legislația.