Social

Raport OMS: Consumul de tutun este în scădere la nivel mondial, însă 6 țări, inclusiv Republica Moldova, înregistrează o creștere alarmantă

Consumul de tutun este în scădere la nivel mondial, însă Europa ar putea deveni continentul cu cei mai mulți fumători până în 2030, avertizează Organizația Mondială a Sănătății. Totodată, potrivit raportului OMS, din 2010 șase țări au înregistrat o creștere a consumului de tutun, printre acestea este și Republica Moldova. Organizația precizează că este nevoie de politici mai bune pentru a realiza obiectivele regionale și cele de dezvoltare durabilă privind controlul tutunului.

Organizația Mondială Sănătății analizează tendințele în ceea ce privește prevalența fumatului în perioada 2000 - 2030. Datele arată că în 150 de țări consumul de tutun a fost în scădere. Deși ratele de fumat s-au redus în majoritatea țărilor, OMS a avertizat că numărul deceselor asociate tutunului va rămâne probabil ridicat în anii următori. Statisticile sale arată că fumatul ucide peste opt milioane de persoane în fiecare an, inclusiv circa 1,3 milioane de nefumători, expuși la fumatul pasiv.

Raportul subliniază că intervalul de timp dintre punerea în aplicare a unor măsuri stricte împotriva consumului de tutun și impactul acestora, exprimat în scăderea numărului de decese ar putea fi în aproximativ 30 de ani.

Și chiar dacă numărul fumătorilor continuă să scadă, OMS estimează că obiectivul de reducere cu 30% a consumului de tutun între anii 2010 și 2025 nu este real. Autorii raportului estimează că lumea este pe cale să reducă cu un sfert consumul de tutun în această perioadă.

Cu toate acestea, șase țări au înregistrat o creștere a consumului de tutun din 2010. Acestea sunt Republica Moldova, Congo, Egipt, Indonezia, Iordania și Oman.

Potrivit OMS, țările din Asia de Sud-Est, care reprezintă peste 26 la sută din populație, înregistrează în prezent cel mai mare consum de produse din tutun. Pe locul al doilea se află continentul european. Astfel, până în 2030, Europa ar putea deveni lider în ceea ce privește consumul de tutun. Organizația atrage totodată atenția asupra noilor așa-zise produse fără fum și solicită colectarea de cât mai multe date despre succesul acestora în rândul adolescenților.

La nivel global, 10% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani consumă unul sau mai multe tipuri de tutun. Aceasta înseamnă cel puțin 37 de milioane de adolescenți consumatori de tutun, dintre care cel puțin 12 milioane utilizează noile produse.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult