Externe

Corespondență//Hulit și râvnit: forumul de la Davos al mai-marilor planetei, ediția 2024

Începând de luni 15 ianuarie, elitele politice și economice ale lumii s-au strâns, ca în fiecare an, în Davos, stațiunea de sporturi de iarnă din Elveția care i-a servit odinioară de decor lui Thomas Mann pentru romanul «Muntele vrăjit».

Haos geopolitic, dezinformare și inteligență artificială pe meniul de la Davos

Continuarea războiului din Ucraina – cu participarea lui Volodimir Zelenski –, conflictul dintre Israel și Hamas, cu riscul suplimentar de conflagrație regională, operațiuni militare în Marea Roșie, îngrijorări pentru independența Taiwanului, incertitudini legate de viitorul alegerilor americane… Ediția din 2024 a forumului economic de la Davos se vede din nou dominată de răsturnările unei situații geopolitice globale din ce în ce mai haotice și imprevizibile.

Ba mai mult: instabilitatea nu pare a fi fost, de fapt, niciodată atât de mare de multe decenii încoace. Marii lideri politici și economici ai planetei se concentrează așadar acolo asupra marilor neajunsuri actuale ale lumii, fără a uita evident să abordeze chestiuni legate de criza climatică și – subiect devenit o temă clasică la Davos – creșterea inegalităților sociale (ceea ce îi face pe mulți critici să pufnească).

Pe meniul discuțiilor se mai află și inteligența artificială, cu prezența lui Satya Nadella, șeful Microsoft, și a lui Sam Altman, creatorul ChatGPT.

Repararea planetei

După criza Covid și șocul energetic, economia mondială rămâne încă într-o faza de convalescență. Cu doar câteva zile în urmă, Banca Mondială (BM) și-a publicat previziunile pentru anul în curs: creșterea este așteptată să urce la 2,4%. Dacă s-ar confirma această cifră, ar fi cea mai scăzută înregistrată de la criza financiară din 2008 încoace, cu excepția recesiunii puternice provocate în 2020 de pandemia de Covid-19.

Dar multe elemente de incertitudine ar putea să zdruncine previziunile economiștilor în lunile următoare. Dacă s-ar deteriora situația din Orientul Mijlociu și Marea Roșie, o adevărată autostradă maritimă, aceasta ar putea avea un impact de durată asupra comerțului mondial și ar putea reactiva tensiunile inflaționiste, în special pe frontul produselor energetice.

Creșterea, vineri, a prețului petrolului, la doar câteva ore după anunțul unor bombardamente americane și britanice care i-au vizat pe rebelii Houthi din Yemen, ilustrează climatul actual de nervozitate.

Riscuri geopolitice majore pentru 2024: dezinformarea

O temă importantă la Davos anul acesta este „reconstruirea încrederii”. O încredere care este adesea alterată, chiar ruptă, între cetățeni și reprezentanții lor politici, dovadă fiind creșterea, aproape peste tot, a populismului și extremismului.

Ca atare, anul 2024 va fi decisiv, cu organizarea a aproximativ patruzeci de alegeri în întreaga lume. În acest context, summitul va analiza riscurile legate de dezinformare care, potrivit Raportului Global al Riscurilor publicat de Forumul Economic înaintea reuniunii, poate „submina legitimitatea guvernelor nou alese”.

Inegalitățile cresc continuu

A devenit un obicei de câțiva ani încoace. Înaintea Forumului Economic de la Davos, Oxfam își prezintă barometrul tradițional al inegalităților economice și sociale din întreaga lume și al ponderii tot mai mari a multinaționalelor asupra economiei globale.

Pe acest front, fără prea mare surpriză, decalajele continuă să se lărgească de la an la an. Oxfam subliniază că averea celor mai bogați cinci oameni din lume s-a dublat, ba chiar mai mult, din 2020, urcând de la 405 miliarde dolari la 869 miliarde dolari, în timp ce cinci miliarde de oameni au devenit mai săraci.

„Averea unui multimiliardar ar putea depăși 1.000 de miliarde de dolari în aproximativ zece ani dacă tendințele actuale continuă, în timp ce sărăcia va fi eradicată doar în 229 de ani ”, explică Oxfam în raportul său.

Autor: Dan Alexe

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult