Politic

Președinta Maia Sandu cere Parlamentului reexaminarea proiectului de lege privind stabilirea datei alegerilor prezidențiale. Opinia Promo-LEX

Președinta Maia Sandu a refuzat să promulge legea privind modificarea Codului Electoral votată de Parlament la sfârșitul anului trecut și a expediat-o spre reexaminare. Șefa statului nu este de acord cu prevederile privind stabilirea datei alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. În același timp, experții Promo-LEX spun că aceasta este o modificare tehnică, iar Asociația recomandă Parlamentului să-și revadă inițiativa privind posibilitatea desfășurării concomitente a referendumului republican și a alegerilor parlamentare sau prezidențiale.

Președinta Maia Sandu a refuzat să promulge legea privind modificarea Codului Electoral votată de Parlament la sfârșitul anului trecut și a expediat-o spre reexaminare. Conform modificărilor operate în Codul electoral, data alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova se stabilește prin hotărârea Parlamentului, cu cel mult 90 de zile înaintea alegerilor. Potrivit președintei, pentru previzibilitatea procesului electoral, dar și pentru organizarea și desfășurarea unor alegeri libere, corecte și transparente, data respectivă trebuie stabilită mai devreme decât cu cel mult 90 de zile înaintea scrutinului.

În același timp, asociația Promo-LEX recomandă Parlamentului să-și revadă inițiativa privind posibilitatea desfășurării concomitente a referendumului republican și a alegerilor parlamentare sau prezidențiale, odată cu reexaminarea proiectului de lege, inclus pe agenda ședinței plenare din 18 ianuarie, a declarat directorul de Program de la Promo-LEX, Nicolae Panfil, pentru Radio Moldova.

„Înțeleg că unul dintre argumentele pentru trimiterea la reexaminare a fost acela de a avea aceeași formulare în Codul electoral, dar și în Constituție, pentru că într-un loc se vorbește de 2 luni, iar în alt loc se vorbește de 60 de zile sau ceva de genul acesta. În același timp, am spus în opinia de astăzi că, într-adevăr, sub aspectul prevederilor constituționale, nu există o asemenea interdicție, deci Parlamentul, până la urmă, fiind legiuitorul, poate decide acest lucru. Sigur că suntem îngrijorați de faptul că nu se respectă termenul de modificare a Codului electoral, și anume de un an de zile până la alegeri, despre care vorbim de fiecare dată”, a declarat Nicolae Panfil.

Precizăm că, reexaminarea proiectului de lege este inclusă pe agenda din 18 ianuarie a Parlamentului care a fost convocat în sesiune extraordinară.

Amintim că, modificările operate în Codul electoral au fost făcute la sfârșitul anului trecut. Astfel, a fost decis ca referendumul republican va putea fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare și prezidențiale. Totodată, au fost făcute schimbări pentru transparentizarea informației privind finanțarea campaniei electorale și a activității partidelor politice, dar și aplicabilitatea prevederilor Codului electoral privind perioada de desfășurare a alegerilor prezidențiale.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult