Politic

Igor Grosu: Rusia nu renunță la planurile de destabilizare a Republicii Moldova și le va intensifica în primăvară

Rusia nu a renunțat la planurile de destabilizare a situației politice din Republica Moldova și le va intensifica în primăvară, a declarat astăzi, într-un interviu pentru Digi24, președintele Parlamentului, Igor Grosu. Potrivit oficialului, autoritățile de la Chișinău au reușit să zădărnicească mai multe tentative de acest fel ale Federației Ruse, grație investițiilor în instituțiile specializate.

digi24.ro
Sursa: digi24.ro

Potrivit șefului Legislativului, Igor Grosu, Federația Rusă va continua să destabilizeze situația politică din Republica Moldova, prin războiul hibrid. Oficialul a precizat că autoritățile de la Moscova și-au schimbat tactica și folosesc în scopuri de destabilizare reprezentanți ai lumii interlope și membri ai unor partide care se declară pro-europeni.

Igor Grosu a subliniat că astfel de acțiuni vor avea loc în primăvară, la scrutinul prezidențial din acest an și la cel parlamentar din 2025.

În opinia șefului Legislativului, coruperea alegătorilor, implicarea televiziunilor, dezinformarea prin intermediul rețelelor sociale sunt metode folosite de Rusia pentru a perturba securitatea internă a țării noastre.

Totodată, oficialul susține că, deși războiul din Ucraina continuă, nu există un risc iminent pentru Republica Moldova, iar situația din regiunea transnistreană este calmă.

„Pentru moment noi nu vedem astfel de pericole, în partea stângă a Nistrului avem o situație calmă, chiar dacă mai sunt declarații belicoase ale așa-numiților lideri. Lumea înțelege foarte bine cât de importantă este stabilitatea și liniștea. Periodic serviciile secrete ruse din regiunea transnistreană mai recurg la provocări încercând să justifice prezența lor acolo și să demonstreze că sunt activi, dar situația este calmă. Principalul este că cetățenii noștri din stânga Nistrului înțeleg și nu doresc să fie implicați într-o astfel de aventură”, a declarat Igor Grosu.

Șeful Legislativului a mai declarat că anul 2030 este un termen realist pentru ca Republica Moldova să devină membră a Uniunii Europene. Potrivit oficialului, țara noastră are mai multe avantaje în acest sens, inclusiv sprijinul partenerilor externi.

Autor: Svetlana Bogatu

Citește mai mult