Economic

În Republica Moldova va fi creată o asociație în sectorul legumicol

Republica Moldova, deși este țară agrară, nu are un sector legumicol dezvoltat, iar o bună parte din produse de pe rafturile din magazine sunt importate din diverse țări cum ar fi: Turcia, Spania sau Grecia. Astfel, pentru a ameliora situația din domeniu, Ministerul Agriculturii cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) își propune să creeze Asociația Națională a Legumicultorilor din Republica Moldova.

Aceasta va reprezenta interesele producătorilor de legume în fața autorităților locale, centrale și naționale, va contribui la dezvoltarea unui mediu prielnic pentru transformarea businessului cu legume și va atrage programe și surse de finanțare internaționale, susține reprezentanta Ministerului Agriculturii, Sanda Malanciuc.

„Interesul ministerului este în crearea unei asociații viabile, care ar facilita dezvoltarea, atât a sectorului legumicol, cât și economică a tuturor fermierilor. La moment, se elaborează politici. Însă atunci când nu ai o persoană care este implicată anume în acțiunile acestei ramuri, este cam complicat de a găsi cheia spre succes”, spune Malanciuc.

Transformarea sectorului legumicol din Republica Moldova în unul competitiv și modern necesită investiții, tehnologii ușor accesibile și susținere din partea autorităților. Pentru a îndeplini aceste condiții, este necesar ca politicile agricole să fie ajustate la necesitățile reale ale producătorilor legumicoli, a explicat doctorul în economie, Andrei Zbancă.

„Noi din start dacă facem afaceri cu legumele trebuie să avem de la idea de legume până la produsul final. Trebuie să avem un produs competitiv, care sugerează siguranță, eficiență, calitate, productivitate înaltă, adaptabilitate, reușită, management modern, produse superioare, costuri optime”.

Acesta a mai afirmat că legumicultorii sunt dezorganizați pentru că nu planifică livrări de legume pe o perioadă îndelungată, acest lucru ar încuraja dezvoltarea durabilă a economiei în sectorul legumicol.

„În retail comerțul va crește. Ei au cerința asta cea mai importantă de livrări stabile pe o perioadă îndelungată. Aici avem cea mai mare probleme din motiv că suntem dezorganizați. Ar fi bine să ne organizăm ca cineva să aducă legume timpurii, cineva – cu coacere medie, cineva – cu coacere târzie, ca să putem asigura necesitățile de comerț, atât locale, cât și la export”, a mai spus expertul.

Asociația ar putea negocia în interesul legumicultorilor cu cele mai mari rețele de magazine, astfel încât produsele lor să ajungă pe rafturi. Într-o asociație, pot fi atrași și consultanți internaționali, care ar analiza cerințele și prețurile de pe piețele interne și internaționale, pentru ca legumicultorii să știe ce soiuri să cultive și în ce cantități.

În valoarea produselor agroalimentare a țărilor din blocul comunitar ponderea subvențiilor constituie aproximativ 40 %, în timp ce în Republica Moldova. aceasta pondere este sub 3 la sută.

Citește mai mult