Social

Aproximativ 23 de centre temporare de plasament pentru refugiații ucraineni urmează să fie închise

Aproximativ 23 de centre temporare de plasament pentru refugiații ucraineni urmează să fie închise până la sfârșitul anului. Autoritățile de resort menționează că prin reducerea și comasarea centrelor de refugiați amplasate pe teritoriul țării, ucrainenii sunt încurajați să se integreze în comunitate și să devină activi pe piața muncii. Datele unui studiu recent arată că 25 la sută dintre refugiați și-au găsit deja un loc de muncă în țara noastră, iar alte 23% sunt în căutarea oportunităților de lucru.

alocapitala.md
Sursa: alocapitala.md

Din cele 38 de centre temporare de cazare a refugiaților ucraineni, până la sfârșitul anului, pe teritoriul Republicii Moldova vor rămâne doar 15 centre, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

În emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova, oficialul a precizat că scopul autorităților de resort este de a integra aceste persoane în comunitate, de rând cu angajarea lor în câmpul muncii.

„Planul nostru este ca până la sfârșitul anului 2024 să avem 13-15 centre, pentru că acesta este un serviciu de criză și ideea era ca persoanele se vor afla în acest centru temporar până când Guvernul le identifică o opțiune pe termen lung, și asta încercăm să facem. Centrele nu se închid din întâmplare, pentru fiecare familie de acolo, pentru fiecare persoană noi identificăm opțiuni alternative ca să fie găzduite, fie în comunitate, fie în altă localitate. Discutăm și opțiuni de angajare”, a declarat ministrul.

Alexei Buzu a constatat rata mică de angajare a refugiaților ucraineni în câmpul muncii. Astfel, de la declanșarea războiului și până acum, aproximativ 1300 de persoane din Ucraina și-au găsit un loc de muncă pe teritoriul Republicii Moldova.

Precizăm că, odată cu declanșarea războiului în Ucraina, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare și a întregii societăți au fost organizate locuri de cazare, inclusiv centre de plasament pentru persoanele refugiate. Numărul centrelor a scăzut de la 130 până la 38.

În prezent, 25% din refugiații din Ucraina și-au găsit deja un loc de muncă în Republica Moldova, în timp ce alte 23 de procente sunt în căutarea oportunităților de lucru, arată datele unui studiu realizat recent la comanda Agenției HIAS Moldova.

Potrivit studiului, unul dintre principalii factori care afectează șansele de angajare ale refugiaților sunt barierele lingvistice. Datele mai relevă că aproximativ 64% dintre companiile participante la studiu sunt dispuse să angajeze refugiați ucraineni. Cea mai mare disponibilitate, de peste 70 la sută, se atestă în municipiul Chișinău.

Precizăm că, de la începutul războiului în țara vecină, prin Republica Moldova a trecut aproximativ un milion de refugiați ucraineni, dintre care peste 100 de mii au rămas în țara noastră.

Autor: Cristina Prisacari

Citește mai mult