Aderare UE

Luminița Odobescu la reuniunea miniștrilor de externe din UE: Pledăm pentru un calendar predictibil al aderării pentru Ucraina și Republica Moldova

Statele Uniunii Europene trebuie să folosească toate mijloacele pentru a ajuta Kievul în război, dar și pentru a elabora un calendar predictibil al aderării Ucrainei și Republicii Moldova la blocul comunitar. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe din România, Luminița Odobescu, înainte de a se întruni Consiliul Afaceri Externe la Bruxelles.

Ministrul Afacerilor Externe din România, Luminița Odobescu, a declarat în fața jurnaliștilor că, în acest moment crucial, țările membre ale blocului comunitar trebuie să folosească toate mijloacele pe care le au la dispoziție pentru a continua să sprijine Ucraina. Potrivit șefei diplomației românești, aceasta trebuie să rămână o prioritate pe agenda Uniunii Europene.

„Trebuie să implementăm rapid etape foarte importante, pentru un sprijin predictibil acordat Ucrainei, și anume, să stabilim fondul de sprijin pentru Ucraina, să deblocăm tranșa din Instrumentul european pentru pace, să ajungem la un acord politic la Consiliul European de săptămâna viitoare în ceea ce privește Mecanismul pentru Ucraina și să avem un calendar predictibil al aderării pentru Ucraina și Republica Moldova”, a declarat Luminița Odobescu.

Miniștrii de Externe ai celor 27 de țări din Uniunea Europeană s-au reunit astăzi la Bruxelles pentru discuții maraton despre Orientul Mijlociu, intercalate cu o serie de apariții ale unor diplomați de vârf din Egipt, Iordania, Arabia Saudită și chiar secretarul-general al Ligii Arabe. Totodată, agenda reuniunii miniștrilor de Externe europeni include subiectul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Discuțiile au loc înainte de reuniunea Consiliului European extraordinar de la 1 februarie 2024, atunci când liderii statelor membre ale Uniunii Europene vor identifica o soluție pentru deblocarea ajutorului financiar în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult