Veaceslav Guțu: Numărul de viroze în Republica Moldova a crescut cu 40 la sută
Numărul cazurilor de infecții acute respiratorii a crescut, în ultima săptămână, cu aproape 40 la sută la nivel național, au declarat pentru Radio Moldova, reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Unele spitale din capitală activează deja la capacitate maximă, însă medicii spun că fac față situației. Autoritățile bat un semnal de alarmă și îndeamnă părinții care au copii mici să fie precauți și să se adreseze medicului la apariția primelor simptome.
În ultima săptămână, la nivel național se atestă o creștere cu aproximativ 40 la sută a numărului de îmbolnăviri cu infecții acute respiratorii, fiind înregistrate aproximativ 1200 de cazuri. Informația a fost confirmată pentru Radio Moldova de Șeful secției supraveghere epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinări de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Veaceslav Guțu. Acesta a mai afirmat că numărul cazurilor de Covid a crescut cu 17 la sută, fiind atestate în total 582 de cazuri, iar 5 persoane au decedat în urma complicațiilor bolii.
La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii din capitală, zilnic aproximativ 50 de copii se prezintă cu probleme respiratorii. În prezent, sunt internați peste o sută de copii. Deși capacitatea spitalului este la limită, medicii fac față situației, a afirmat pentru Radio Moldova, infecționista, Diana Vlad. Aceasta a mai precizat că din numărul celor internați, 89 de copii suferă de patologii aerogene, cum ar fi gripa, infecții respiratorii acute și tuse.
„Dacă să comparăm cu o lună în urmă, avem o sporire a numărului de adresări la zi a pacienților, dar pentru noi este o perioadă obișnuită. Din cele 50 de adresări, se spitalizează numai pacienții care au indicațiile de spitalizare adică formele grave, se mai spitalizează copii din familii numeroase care nu au condiții de izolare la domiciliu sau copii din instituții de tip închis. Ceilalți primesc recomandări și pleacă la tratament la domiciliu sub supravegherea medicului de familie”, a menționat medicul infecționist Diana Vlad.
Părinții susțin că virozele evoluează în timp record și că s-au adresat medicilor la apariția primelor simptome.
„Copilul era într-o stare medie, tusea era de cinci zile, la început a fost rară, iar apoi deasă, uscată. Era roșu în gât și nasul era astupat, nu putea respira. Data trecută am stat opt zile în decembrie. Noi acasă ne străduim să respectăm regulile, igiena corect, venim, ne spălăm mâinile”,
„Avea febră foarte mare, tuse puternică, am chemat ambulanța și ne-au adus aici. Ne tratăm deja de zece zile, acum e mult mai bine copilul. Prima dată am stat în noiembrie, în decembrie și acum”, relatează părinții copiilor internați.
Specialiștii mai recomandă părinților să evite autotratamentul, răspândit în Republica Moldova, pentru a nu agrava starea de sănătate atât a copiilor cât și a maturilor.