Aderare UE

Nicu Popescu: Am discutat despre viitorul platformei de sprijin pentru Republica Moldova

Viitorul platformei de sprijin pentru Republica Moldova a fost discutat la București de ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău, Nicu Popescu și omologul său român Luminița Odobescu. Cei doi diplomați s-au referit și la necesitatea de a aprofunda parteneriatul bilateral, precum și la pașii pe care trebuie să-i întreprindă Chișinăul pentru a demara negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

„Am discutat și despre viitorul platformei de sprijin pentru Republica Moldova, care caută modalități de a ajuta Republica Moldova să continue procesul de reforme, să reducă impactul negativ al războiului asupra țării noastre și care a jucat un rol crucial în ultimii aproape 2 ani în menținerea păcii, stabilității și securității în Republica Moldova. Țin să mulțumesc pentru contribuția României la organizarea summitului comunității politice Europene și pentru cooperarea noastră excelentă în evacuarea persoanelor din Fâșia Gaza”, a declarat Nicu Popescu.

La rândul său, ministra de Externe din România, Luminița Odobescu a remarcat progresele făcute de Republica Moldova pe calea integrării europene. În același timp, șefa diplomației române a precizat că țara noastră este una dintre cele mai afectate de războiul din regiune. Dialogul politic și diplomatic dintre România și Republica Moldova se află astăzi la un nivel fără precedent, a mai precizat Luminița Odobescu.

„Suntem și vom rămâne cel mai activ și cel mai apropiat partener al Republicii Moldova și al cetățenilor săi, atât la nivel bilateral, cât și la nivel european și internațional. Din acest punct de vedere, Republica Moldova are și un avantaj major prin comunitatea de limbă. Putem să oferim expertiză tehnică aplicată, bazată pe propria noastră experiență în procesul de aderare, un sprijin de care Republica Moldova va avea nevoie în procesul de negociere pentru aderare și în procesul de reformă”, a precizat Luminița Odobescu.

Amintim că Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care se desfășoară cu scopul de a mobiliza sprijin politic, tehnic și financiar al statelor dezvoltate pentru țara noastră.

Prima Conferință ministeriale a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc în Germania, în aprilie anul 2022. Cea de-a doua s-a desfășurat la București, în iulie, cea de-a treia - la Paris, în noiembrie. Ultima ediție a avut loc în toamna anului trecut la Chișinău.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult