Politic

Nicu Popescu a demisionat din funcția de vicepremier și ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene

Nicu Popescu a anunțat că demisionează din funcția de vicepremier și ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene. Demnitarul a anunțat acest lucru, miercuri, 24 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă.

„Astăzi, cu un amalgam de sentimente, dar cu convingerea fermă că alături de doamna președintă Maia Sandu și echipa de guvernare am reușit să realizăm o serie de obiective fundamentale pentru țara noastră în acești doi ani și jumătate, doresc să vă anunț că am luat decizia de a-mi depune mandatul de viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova”, a declarat Nicu Popescu.

Totodată, el a precizat că va rămâne alături de echipa actualei guvernări pentru a contribui la eforturile de a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană.

„Am îndeplinit cu succes obiectivele de politică externă stabilite împreuna și alături de președintele Maia Sandu la începutul acestui mandat și, la această etapă, am nevoie de o pauză. În același timp, vă asigur că voi continua să contribui la eforturile continue ale președintei Maia Sandu și echipei de guvernare de a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană și de a asigura încontinuu pacea, stabilitatea și calmul în țara noastră”, a declarat Nicu Popescu.

Nicu Popescu a menționat că guvernarea a reușit să pună Moldova ferm pe calea aderării la Uniunea Europeană și pe viitoarea hartă lărgită a UE. „Acum doi-trei ani, aceste obiective păreau de neimaginat, dar prin efort comun am reușit să ridicăm Moldova din cea mai rușinoasă perioadă în istoria diplomației noastre – perioadă în care diplomația s-a aflat în slujba oligarhilor – am reușit să aducem țara noastră în cea mai dinamică, recunoscută și apreciată fază a serviciului diplomatic și a prezenței Republicii Moldova pe harta internațională”, a notat oficialul.

„Raportul Comisiei Europene din 8 noiembrie arată clar că Republica Moldova este statul candidat la Uniunea Europeană cu cea mai bună dinamică de implementare a aquis-ului comunitar. Astăzi, în ședință de Guvern vom adopta modificările necesare la Planul Național de aderare la Uniunea Europeană, care vin ca urmare a recomandărilor Comisiei din pachetul de extindere în noiembrie anul trecut”, a spus Popescu.

„Republica Moldova este un alt stat, un stat transformat, un stat cu o deschidere internațională fără precedent, un stat mai respectat ca niciodată și o țară cu un obiectiv clar - aderarea la Uniunea Europeană, axat pe acest obiectiv. Cu siguranță, mai avem mult de lucru, dar sunt sigur că sub conducerea președintei Maia Sandu obiectivele vor fi realizate cu succes și în continuare vom fi mândri de țara noastră. Voi continua să fiu alături de președinta Maia Sandu, de echipa de guvernare, indiferent de poziția în care mă voi afla”, a declarat Nicu Popescu.

Amintim că Nicu Popescu a deținut funcția de ministru de externe și în 2019 în Guvernul condus de Maia Sandu. Ulterior, pe 6 august 2021 și-a asumat funcția de vicepremier și ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene în cabinetului de miniștri condus de Natalia Gavrilița și în actualul executiv condus de Dorin Recean.

Recent Nicu Popescu a fost decorat de către președinta Maia Sandu cu Ordinul Republicii, în semn de înaltă apreciere a profesionalismului.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult