Victor Bînzari: Depozitul de gaze naturale din Ucraina, unde își păstrează Republica Moldova stocurile, se află într-o zonă sigură
Depozitul de gaze naturale din Ucraina, unde își păstrează Republica Moldova stocurile, se află într-o zonă sigură, la hotarul cu Polonia și Slovacia, a precizat directorul general interimar al Energocom, Victor Bînzari, la RLive TV. Potrivit acestuia, un eventual bombardament ar afecta doar infrastructura terestră, nu și volumele de gaze naturale depozitate în țara vecină.
Republica Moldova își poate depozita stocurile de gaze naturale în Ucraina, România și Austria, a precizat directorul general interimar al Energocom, Victor Bînzari. Acesta a subliniat că depozitele din țările vecine sunt cele mai accesibile pentru țara noastră, însă cu cât acestea sunt mai departe, cu atât costurile de stocare și transportare sunt mai mari.
„În Ucraina este cel mai ieftin depozit din regiune. Energocom s-a înregistrat pentru stocare nu doar în Ucraina și România, noi avem posibilitatea de a depozita gaz și în Baumgarten, dar nu utilizăm acel depozit, el este de rezervă. Depozitul de gaz din Ucraina se află la hotar cu Polonia și Slovacia, este într-o zonă sigură. Depozitul este la un kilometru în subteran, unicul lucru care se poate întâmpla este distrugerea infrastructurii terestre, care însă poate fi restabilită ușor și poți ulterior să-și extragi gazul. Riscuri întotdeauna există, dar din punct de vedere comercial avem acces la depozitul care are cel mai mic cost din regiune”, a declarat Victor Bînzari.
Amintim că, de la începutul războiului în Ucraina, Federația Rusă a redus livrările de gaze naturale către țara noastră. Pentru a asigura crearea și menținerea stocurilor de securitate s-a decis ca Societatea pe Acțiuni „Energocom” să încheie acordurile și contractele necesare cu operatorii depozitelor de stocare din țările vecine, inclusiv din statele membre ale Uniunii Europene.
Depozitele din România au o capacitate de aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaz, iar autoritățile de peste Prut sunt disponibile să stocheze necesarul de gaze naturale al Republicii Moldova, a declarat secretarul de stat de la Ministerul român al Energiei, Pavel-Casian Nițulescu, în timpul unei vizite la Chișinău. Totuși, șeful de la Energocom a precizat că stocarea de gaze naturale în România este mult mai costisitoare decât în Ucraina.
Precizăm că, anterior și ministrul Energiei, Victor Parlicov, a menționat în emisiunea „La 360 de grade” de la postul nostru de radio că cea mai mare parte din gazele naturale stocate anterior sunt depozitate în Ucraina, iar în România costurile de stocare sunt de 6 ori mai mari.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov a precizat că Republica Moldova are în stocuri peste 650 de milioane de metri cubi de gaze naturale. În sezonul rece precedent consumatorii din dreapta Nistrului au utilizat aproximativ 450 de milioane de metri cubi de gaze.