Regional

FOTO Cristian Gropa, colecționarul din raionul Dondușeni, care dispune de o impresionantă colecție de aparate de radio vechi

Cristian Gropa, originar din satul Sudarca, raionul Dondușeni, colecționează aparate de radio vechi. Are și o expoziție, care poate fi admirată în incinta liceului „Mihai Eminescu” din localitate. Cristian este cel care le și repară, dacă acestea sunt defectate sau le lipsesc anumite piese. Inginer electronist de profesie, pasiunea pentru astfel de aparate a și generat o asemenea colecție. Acum oricine vine la Sudarca, sau prin regiune, neapărat trece să-i admire colecția.

„Am în jur de 150 de aparate de radio. Cel mai vechi este „Blaupunkt”, un model german, produs în anii `30, secolul trecut”, a menționat Cristian Gropa în cadrul emisiunii „Popas Turistic” de la Radio Moldova.

A început să colecționeze din anul 2012. Deși, unele dintre aparate de radio din expoziție au chiar în jur de 100 de ani, acestea sunt funcționale, iar tânărul are grijă să le întrețină într-o stare tehnică bună.

Pe timpuri aparatele de radio erau nu doar o sursă de informare pentru oameni, dar și o piesă de decor, ce se combina perfect cu mobilierul din locuințe, povestește Cristina Gropa.

„Uzina din Minsk producea aparate de radio masive, scumpe. Am și eu în colecție un astfel de aparat produs în anul 1953. Cântărește circa 45 de kg, iar elementele de decor, altfel zis, corpul, este confecționat din lemn de nuc. Doar cei bogați își puteau procura asemenea model. Dar erau și modele ieftine, acelea se numeau „Moskvich – asemenea modele au fost emise într-un număr extrem de mare.”

În funcție de situația economică și socială a perioadei respective, erau adaptate și aparatele de radio.

„Prin anii `50, în mediul rural nu prea era energie electrică, de aceea erau aparate ce funcționau pe baterii. Bateriile erau mari, ca acumulatoarele la mașină. Astfel de aparate se numeau „Rodina”. Am în colecție și primul aparat de radio cu telecomandă care la început se nume „Leningrad”, apoi a fost redenumit „Festival”, menționează Cristian Gropa.

Un alt aparat de radio ce atrage atenția vizitatorilor este unul produs la jumătatea secolului trecut, după model francez.

„E un aparat deosebit de toate celelalte, produs în anul 1952, se numește „Excelsior”, iar versiunea produsă în Uniunea Sovietică, pe atunci, după modelul executat în Franța, s-a numit „Zvezda”, anul 1954. Un alt aparat deosebit din colecția mea datează din anul 1956. Este primul aparat de radio portativ, se numea „Turist” și funcționa pe tuburi electronice”, a mai adăugat colecționarul.

În expoziția lui Cristian Gropa, pe lângă aparate de radio, vizitatorii pot admira și televizoare vechi, patifoane, radiole, discuri, aparate de fotografiat, dar și câteva documente ale acestora ce le certifică autenticitatea.

Autor: Daniela Gherman

Citește mai mult