Bloomberg: Europa este aprovizionată suficient cu gaze naturale, dar refacerea stocurilor pentru iarna viitoare ar putea fi dificilă
În țările europene costă mai mult să cumperi gaze naturale vara decât iarnă, arată un studiu Bloomberg. Aceasta indică faptul că Europa este bine aprovizionată în actualul sezon. Totuși, refacerea stocurilor pentru următorul sezon rece ar putea prezenta dificultăți, spun specialiștii în energetică.
La hub-ul de gaze Title Transfer Facility (TTF) de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile futures la gaze naturale se tranzacționează acum sub 30 de euro pentru un Megawatt-oră, aproape de cel mai redus nivel din vara anului trecut, doar cu un euro mai puțin, notează Bloomberg.
Diferența îi face pe traderii mai încrezători că Europa nu se va confrunta cu dificultăți de aprovizionare în această iarnă, în pofida volatilității care încă domină piața.
Cererea pentru gaze în Europa rămâne a fi redusă, în contextul redresării lente a economiei, iar regiunea încă beneficiază de stocurile record achiziționate anul trecut. Producția de energie regenerabilă peste medie și iarna suficient de blândă au ajutat la menținerea unui preț mic al gazelor. Temperaturi mari ar urma să se înregistreze pe continent și în luna februarie, fapt care va micșora cererea de combustibil pentru încălzirea locuințelor.
Totuși, traderii monitorizează evoluțiile în exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) ale Qatarului, care ar putea reprograma livrările în condițiile tensiunilor din Orientul Mijlociu.
Viitoarea provocare a Europei o va reprezenta refacerea stocurilor pentru următoarea iarnă.
Precizăm că, astăzi la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam cotațiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare au ajuns la aproximativ 27 de euro pentru un Megawatt-oră.