Economic

Veaceslav Ioniță: „Ar trebui să încurajăm o ușoară depreciere a leului”

În 2023, piața valutară din Republica Moldova a fost puternic influențată de oferta de valută, asigurată în mare parte de refugiații ucraineni. La această concluzie a ajuns expertul în politici economice Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, remitențele și-au pierdut din impact asupra economiei naționale, ajungând anul trecut la cel mai mic nivel din ultimii 25 de ani. Totodată, volumul de bani care va ajunge în țară, raportat la Produsul Intern Brut, va fi în continuă scădere.

„Ca să nu permitem în continuare aprecierea leului, iar mai mult ca atât, chiar ar trebui să încurajăm o ușoară depreciere a leului la pragul psihologic. În felul acesta nu avem riscuri de creștere a prețurilor în prezent și trebuie să ne gândim la mediul de afaceri. Un leu puternic este favorabil pentru ca să avem o inflație micuță și populația să fie fericită, în schimb omoară economia națională. Cred că riscul unei inflației a dispărut, iar din acest motiv trebuie să depunem toate eforturile, inclusiv printr-o slăbire ușoară a leului astfel încât să permitem ca și mediul de afaceri să se simtă puțin mai confortabil, deoarece el are într-adevăr de suferit mult”.

Totodată, expertul a menționat că anul trecut pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, au fost înregistrate cele mai mari vânzări de valută pe fundalul scăderii remitențelor.

În opinia acestuia, în 2024 există posibilitatea ca piața valutară să nu fie presată atât de mult de aprecierea leului, iar Banca Națională a Moldovei nu va trebui să ia decizii de intervenție. Analistul economic subliniază faptul că, în prezent, este înregistrată o scădere bruscă a cererii de valută din partea agenților economici, deoarece s-au ieftinit resursele energetice și nu mai este nevoie de multă valută.

Oferta de valută fiind ridicată, piața valutară rămâne în echilibru.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult