DOC Un grup de europarlamentari cer Ursulei von der Leyen un sprijin mai mare pentru fermierii din UE și România
Mai mulți europarlamentari cer președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, un sprijin mai mare pentru fermierii din România și din Uniunea Europeană, în paralel cu continuarea ajutorului acordat Ucrainei. Potrivit eurodeputatului Siegfried Mureșan, liberalizarea comerțului dintre Ucraina și Uniunea Europeană fără măsuri eficace de protejare a fermierilor a afectat sectorul agroalimentar european.
„Redirecționarea produselor agroalimentare, destinate inițial țărilor terțe, în principal către UE a provocat perturbări substanțiale pe piețele europene. Prin urmare, considerăm că situația actuală privind liberalizarea comerțului cu Ucraina trebuie îmbunătățită”, a precizat Siegfried Mureșan.
Semnatarii scrisorii așteaptă din partea Comisiei Europene să propună soluții alternative, precum stabilirea unor cote dincolo de care exporturile ucrainene ar trebui direcționate către țări terțe precum Africa de Nord, piețe către care aceste produse erau destinate inițial.
„Acest lucru este util și pentru a evita ca aceste piețe, rămase fără importurile din Ucraina, să depindă doar de importuri din Uniunea Europeană sau, mai rău, să ajungă să fie ocupate de Federația Rusă.Vrem să ajutăm Ucraina fiindcă sprijinind Ucraina și poporul ucrainean ne ajutăm și pe noi, în interiorul Uniunii Europene. Dar acest ajutor trebuie să fie unul realist și nu trebuie să oferim o perspectivă pe care nu o putem respecta și care constituie un pericol pentru fermierii europeni și pentru sectorul agroalimentar din Uniunea Europeană”, a subliniat europarlamentarul român.
Amintim că fermierii de rând cu transportatorii români protestează de aproximativ două săptămâni și spun că nu vor renunța la ele până când Guvernul nu le va soluționa revendicările. Agricultorii contestă și costurile mari ale creditelor agricole, întârzierile plăților la care au dreptul legal precum și nivelul scăzut al subvențiilor.
Diferențele mari ale acestora, de trei sau patru ori mai mici decât în Ungaria, Olanda sau Slovenia și la jumătatea față de cele din Bulgaria sau Austria, fac ca prezența agricultorilor români pe piața internațională să fie necompetitivă, scrie presa de peste Prut. Fermierii români se plâng chiar că pe propria piață națională nu pot face față concurenței importurilor subvenționate, vândute mult mai ieftin, prețuri pe care nu și le permit.
Între timp, transportatorii solicită în special reducerea prețurilor la RCA, eliminarea accizei la motorină pentru firmele de transport licențiate, introducerea limitelor de toleranță la cântare. De asemenea ei vor crearea de culoare verzi către vămile României, unde, potrivit protestatarilor, există cea mai mare problemă datorită afluxului de camioane care vin despre Ucraina.