Expert: După semnarea cererii de aderare la SEPA, urmează să fie evaluată compatibilitatea legislației noastre cu cea a UE
După semnarea cererii de aderare la Sistemul Unic de Plăți în Euro (SEPA), urmează să fie evaluată compatibilitatea legislației Republicii Moldova cu cea a Uniunii Europene, a declarat expertul economic, Oleg Verejan, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.
În opinia economistului, integrarea propriu-zisă ar putea avea loc în mai puțin de un an, deoarece unele cerințe europene se aplică deja pentru sistemele de plăți existente în Republica Moldova.
„Asta ar însemna că autoritățile europene fac o evaluare a compatibilității, se demarează procedura de aliniere la standardele Uniunii Europene. În mare parte noi avem aceste reglementări, sunt niște cerințe tehnice, de creditare. În opinia mea ar putea dura mult mai puțin. Nu trebuie să implementăm foarte multe, pur și simplu să facem o evaluare să vedem în ce măsură suntem compatibili de a ne alinia. Din punctul meu de vedere noi, în proporție de 70%, deja suntem compatibili pentru integrarea în acest sistem”, a declarat Oleg Verejan.
Menționăm că astăzi Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA). Acest pas arată angajamentul și dorința Republicii Moldova de a fi parte a sistemelor europene, a declarat guvernatoarea Băncii Naționale, Anca Dragu. Potrivit oficialei, apartenența la SEPA înseamnă plăți transparente, sigure și la un preț sustenabil, cu un impact pozitiv, în special, pentru cetățenii moldoveni din diasporă.
Conceptual, SEPA reprezintă o zonă în care toate plățile în euro, inclusiv cele transfrontaliere, sunt tratate ca operațiuni naționale. În prezent, Zona Liberă de Plăți în Euro include 34 de state din Europa, dar și teritorii situate în afara Uniunii Europene. În România, sistemul este implementat din anul 2016.