Social

Doctorul familiei// Metabolismul grăsimilor

Aproximativ 38% din populația lumii este considerată obeză sau supraponderală, conform Federației Mondiale a Obezității. De curând, un nou studiu științific a prezentat datele unei analize moleculare care pare să fi elucidat cauzele de apariție a greutății în exces.

Cercetările anterioare arată că obezitatea poate avea un impact negativ asupra corpului prin afectarea sistemului respirator, digestiv, scheletal și muscular.

De asemenea, poate crește riscul de dezvoltare a mai multor boli, inclusiv: accidentul vascular cerebral, hipertensiunea arterială, apneea de somn și anumite tipuri de cancer. Într-un nou articol publicat în revista Nature, oamenii de știință din cadrul Universității din California – San Diego raportează elucidarea unor mecanisme moleculare de apariție a obezității.

În mod normal, mitocondriile, niște structuri celulare minuscule, transformă în căldură și energie substanțele ce provin din alimentele ingerate.

Atunci când mâncăm în exces... mitocondriile nu fac față volumului de muncă și se divid în structuri și mai mici, iar acestea nu mai lucrează la fel de eficient.

Folosind șoareci de laborator, echipa de cercetare a observat că animalele ce erau hrănite în exces cu alimente bogate în grăsimi, aveau grupuri de mitocondrii mici, iar ceilalți șoareci... mitocondrii normale.

Șoarecii cu mitocondrii atipice nu prelucrau grăsimea la fel de eficient, iar aceasta ducea la apariția obezității.

Savanții au identificat în ADN, gena care cauzează această problemă a mitocondriilor și au deconectat-o, iar ca rezultat șoarecii prelucrau eficient tot volumul de grăsimi disponibile.

„Este posibil să apară noi tipuri de medicamente care vor permite să creștem arderea grăsimilor.”, a adăugat Alan Saltiel, autorul studiului.

AUTOR: Pavel Cepraga

Citește mai mult