Republica Moldova și-a stabilizat securitatea energetică și este mai aproape de integrarea în Uniunea Europeană, declarații
În 2023 Republica Moldova și-a stabilizat securitatea și a devenit mai independentă energetic, a declarat directorul Secretariatului Comunității Energetice, Arthur Lorkowski, care în aceste zile se află într-o vizită de lucru la Chișinău. Cu cât mai înalt este gradul de securitate, cu atât țara este mai aproape de integrarea în Uniunea Europeană, a mai precizat acesta.
Directorul Secretariatului Comunității Energetice, Arthur Lorkowski, a prezentat progresul Republicii Moldova în asigurarea securității energetice la un briefing de presă susținut împreună cu președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian.
Totodată, Arthur Lorkowski a precizat că stabilizarea securității energetice deschide noi oportunități pentru dezvoltarea reformelor în acest domeniu.
„Cu cât mai înalt este gradul de securitate, cu atât mai rapid Republica Moldova se apropie de integrarea europeană. Am discutat reformele pe piața electricității. Republica Moldova a fost invitată să adere la piața energetică europeană și faptul că Republica Moldova aderă la această piață s-a dovedit a fi un lucru esențial pentru securitatea țării. Integrarea Europeană, mai presupune, întreprinderea unor acțiuni clare a schimbărilor climatice, în domeniul energiei regenerabile. Am reconfirmat astăzi importanța stabilirii unui plan național în acest sens”.
Potrivit președintelui Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, în acest an autoritățile de la Chișinău se vor concentra pe dezvoltarea proiectelor ce susțin sursele de energie regenerabilă. Totodată, deputații vor aproba unele legi care vor asigura stocuri minime de produse petroliere.
„În 2023 am reușit să consolidăm independența noastră energetică și am reușit în sfârșit să ne rupem de dependența gazului rusesc. De asemenea am aprobat câteva legi importante pe domeniul regenerabilului, care ne va permite să popularizăm tot ce înseamnă regenerabilele și apropo să lansăm în acest an, urmare a adoptării legii cu licitație de volume înalte pe regenerabile, care ne va permite să majorăm substanțial ponderea regenerabililor în necesarul energiei electrice în Republica Moldova”.
Republica Moldova și-a stabilit drept obiectiv național ca până în 2030 volumul energiei electrice consumate din surse regenerabile să constituie cel puțin 30%. În 2023 acest tip de energie reprezenta 6 la sută.
Anul trecut, conform datelor Centrului Național pentru Energie Durabilă, în Republica Moldova erau aproximativ cinci mii de consumatori de energie durabilă, un număr aproape de trei ori mai mare decât în 2022. De asemenea, numărul este în creștere de 40 de ori față de 2019, când erau înregistrați doar 127.