Trei entități economice din țara noastră furnizau piese de avioane pentru Rusia potrivit unei investigații jurnalistice. Autoritățile investighează companiile
Mai multe companii din țara noastră ar fi livrat piese de avion în Rusia, în valoare de 15 milioane de dolari, contrar sancțiunilor occidentale, potrivit unei investigații realizate de Europa Liberă, România. Autoritățile de la Chișinău anchetează cazurile semnalate de jurnaliști.
Materialul publicat de Europa Liberă România arată că trei entități economice din Republica Moldova au vândut, în perioada anilor 2022-2023, unor companii aeriene din Federația Rusă, piese pentru avioane în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari. Potrivit investigației, cele trei companii din țara noastră care acționau ca intermediare, asigurau transportul pieselor până în aeroporturi din Federația Rusă, inclusiv Șeremetievo din Moscova. Componentele erau procurate din Statele Unite ale Americii, Mexic, India, Marea Britanie, Germania, Franța și Belgia.
Piesele nu treceau, însă, fizic prin Republica Moldova, așa încât tranzacțiile nu sunt înregistrate în actele vamale ale Chișinăului.
Companiile din Republica Moldova au continuat să intermedieze vânzarea de piese de avioane în Rusia și în 2023, în pofida sancțiunilor.
Date ale Serviciului Vamal al Federației Ruse examinate de Europa Liberă România arată că tranzacțiile au fost efectuate prin intermediul firmelor moldovenești la câteva luni de la începutul războiului în Ucraina.
Deținătorii companiilor, Ivan Melnikov, fost șef al departamentului Achiziții de la Air Moldova, și Serghei Ranga, care și-a înregistrat afacerea în 2011 în raionul Hancești, au declarat jurnaliștilor din România că piesele cumpărate în Occident sau Emiratele Arabe Unite erau destinate unor firme din alte țări din Comunitatea Statelor Independente. Aceștia susțin că nu știau că piesele vor ajunge în Federația Rusă, deoarece nu aveau contracte directe cu clienți ruși.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău Daniel Vodă a menționat că autoritățile investighează tranzacțiile celor trei companii, iar Executivul va accelera alinierea la sancțiunile sectoriale impuse Rusiei.
„Autoritățile s-au sesizat imediat cum a apărut investigația internațională în luna august a anului trecut și prin instituțiile de profil naționale și prin cooperare internațională se investighează cazurile semnalate. La fel, pentru a nu admite eludarea de la sancțiunile internaționale la care țara noastră este parte, Guvernul a accelerat alinierea la sancțiunile sectoriale și o va face consecvent și în continuare. Țara noastră rămâne angajată să susțină Ucraina și poporul ucrainean în războiul brutal al Federației Ruse împotriva țării vecine”, a conchis purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
Precizăm că la sfârșitul anului trecut, Republica Moldova s-a aliniat la sancțiunile economice impuse de Uniunea Europeană, care vizează funcționari cu rang înalt, precum și entități economice din Federația Rusă.