Social

În peste 140 de școli vor fi renovate blocurile sanitare. Instituțiile de învățământ mai mici rămân deocamdată fără finanțare

Începând din acest an, peste 140 de instituții de învățământ din țară vor beneficia de condiții igienico-sanitare mai bune, deoarece în incinta acestora vor fi instalate sau reparate blocuri sanitare, a anunțat astăzi ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. În același timp, din cauza numărului mic de elevi, aplicanții la astfel de proiecte sunt cel mai des respinși, spun directorii de școli. Detalii aflăm de la Dumitru Petruleac.

Cele 142 de instituții de învățământ au fost selectate prin concursul lansat de autorități toamna trecută, la care au participat aproximativ 600 de școli, iar accent s-a pus pe cele care aveau wc-uri amplasate în curte, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Potrivit oficialului, pentru renovarea acestora vor fi alocați 25 de milioane de lei, din bugetul de stat și din sursele financiare ale partenerilor externi.

„În 2024 ne așteaptă o intervenție mult mai mare. Sperăm că o să ne apropiem de încheierea acestui subiect în Republica Moldova. Am selectat 125 de instituții de învățământ care cu ajutorul UNICEF vor beneficia de intervenții în aceste blocuri sanitare. Mai avem 17 instituții care urmează să beneficieze de sprijin și intervenție prin Banca Mondială. O parte cu crearea lor pe interior, o parte cu renovarea blocurilor existente”.

Cu toate acestea, școlile mici care au participat la concurs, nu au primit răspuns afirmativ din partea finanțatorilor. Directoarea Gimnaziului Petrușeni din raionul Rîșcani, Vergina Rotari, a explicat pentru Radio Moldova că, în ultimii ani, instituția nu a obținut fonduri pentru reparația blocurilor sanitare, cererile fiind respinse din cauza numărului mic de elevi.

„Din cauza numărului mic de copii nu am fost selectați. Eu sunt director de 19 ani și am scris proiecte și de ficarea dată am fost refuzați. Școala este mare de peste 300 de locuri, dar în prezent avem 67 de copii”.

Reprezentanta UNICEF, Corina Andronic, afirmă că la concurs au fost selectate doar instituții care au peste 80 de elevi, iar pentru școlile mici va fi elaborat un plan de acțiuni în următorii doi ani.

„Nu negăm necesitatea și de ajunge în acele școli, însă raportul număr de copii la acre ajungem versus suma finală necesară nu ne-a permis să alegem și școlile foarte mici, dar vom considera această realitate în realizarea planului de acțiuni pentru următorii doi ani”.

Amintim că, anul trecut, 21 de școli au beneficiat de reparația blocurilor sanitare, fiind alocați din bugetul de stat, de asemenea, 25 de milioane de lei.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult