Numărul sistemelor de irigare funcționale în Republica Moldova este redus, iar autoritățile intenționează să le reabiliteze
Doar 24 din cele aproximativ 90 de sisteme de irigare din Republica Moldova sunt funcționale, declară reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, care își propune reabilitarea acestora atât din resurse bugetare, cât și externe. De cealaltă parte, experții de mediu susțin că fără irigare nu poate fi dezvoltată agricultura, în special, în condiții de secetă, precizând că, în ultimii ani, suprafețele irigate au scăzut semnificativ.
În prezent în Republica Moldova sunt 88 de sisteme de irigare, dintre care doar 24 sunt funcționale, a declarat recent ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, la o emisiune de la TVR Moldova. Potrivit acestuia, autoritățile vor reabilita trei stații centralizate de irigare: din Ștefan Vodă, Briceni și Etulia, pentru a facilita accesul agricultorilor la resursele de apă.
„Avem trei stațiuni de irigare centralizate mari. Pentru aceste trei proiecte noi am identificat prima sumă de 20 de milioane de dolari pentru aceste trei irigări. Și pe această cale vreau să vă spun că este o premieră absolută când Guvernul Republicii Moldova, în ultimii 30 de ani reabilitează din banii statului sistemele centralizate de irigare. Vom merge pe dimensiunea așa-numită secundară. Noi avem legumicultori care au acces la apă, dar trebuie să vorbim despre extindere. Astfel, din banii oferiți de poporul francez vom subvenționa și vom ajuta agricultorii mai mici să-și construiască așa-numitele lacuri de acumulare pentru legumicultură, pentru viță-de-vie”.
Deși râurile Prut și Nistru au capacitatea de a asigura irigarea a mii de hectare, suprafața totală a terenurilor agricole irigată este foarte mică, susține expertul de mediu, Vladimir Garaba. Ecologistul a subliniat într-un interviu pentru Radio Moldova că în ultimii ani suprafețele irigate au scăzut de zece ori.
„Nistru și Prut ne pot oferi cantitatea necesară de apă pentru a acoperi întreg teritoriul Republicii Moldova cu irigare. Am avut aproximativ 300 de mii de hectare de terenuri irigate, bine, nu era irigare calitativă, dar oricum posibilitate era. Acuma însă noi avem de 10 ori mai puțin sau de 20 de ori mai puțin. Nu văd din partea Guvernului niște planuri în privința aceasta. Noi am vrea ca să dezvoltăm agricultura, dar fără irigare, fără un consum rațional de apă în vederea utilizării acestei apei pentru irigare, noi nu o să avem succese în agricultură, nu o să avem nici sate dezvoltate”.
Amintim că, la sfârșitul anului trecut, Parlamentul a ratificat un Acord de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în valoare de 55 de milioane de dolari pentru dezvoltarea sectorului agricol. Din această sumă, 25 de milioane de dolari vor fi investiți în reabilitarea infrastructurii primare și secundare de irigare.
Autor: Cristina Prisacari