Calendarul Zilei// Cu 95 de ani în urmă, pentru prima data a fost sintetizată vitamina D
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 5 februarie.
62: Orașul Pompeii a fost lovit de un cutremur catastrofal.
1535: Apare prima lege specifică referitoare la săraci și aparține Parlamentului din Paris, Franța.
1859: Alexandru Ioan Cuza, domnitor al Moldovei, este ales ca domnitor și al Țării Românești. Principatele Române au devenit prima regiune autonomă românească din Imperiul Otoman, prin votul popular favorabil unirii în ambele țări, dând naștere statului românesc modern de astăzi. În Țara Românească situația a fost mult mai simplă. Oricine ar fi fost ales în Moldova, trebuia ales și la București. La ședința Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Țării Românești, enciclopediaromaniei.ro. Prin dubla alegere, clasa politică a pus marile puteri în fața „faptului împlinit”, deși soluția reprezenta o depășire clară a Convenției. Imediat se întreprind primele demersuri pentru recunoașterea dublei alegeri, fiind trimise misiuni diplomatice în capitalele europene. Se opuneau vehement dublei alegeri Imperiul Habsburgic și Imperiul Otoman. La 24 ianuarie 1862 își deschide lucrările prima Adunare Legislativă unică, București fiind desemnat capitala întregii țări.
1919: A fost creată compania United Artists Corporation, unul dintre cele mai mari studiouri cinematografice ale secolului trecut. A fost o companie de producție și distribuție americană fondată de D.W. Griffith, Charlie Chaplin, Mary Pickford și Douglas Fairbanks ca o societate bazată pe a permite actorilor să aibă propriul control asupra intereselor proprii decât să fie dependenți de studiourile comerciale. United Artists a fost cumpărat de conglomeratul media Metro-Goldwyn-Mayer în 1981 pentru 350 de milioane de dolari, sau peste 1 miliard de dolari astăzi.
1919: A fost deschisa prima linie aviatica pentru pasageri (Germania)
1928: Pentru prima data a fost sintetizata vitamina D. În acel an, Adolf Windaus a primit Premiul Nobel în Chimie datorită muncii sale privind vitaminele și steroizii. Alfred Fabian Hess a arătat că lumina este egală cu vitamina, iar în 1930 a clarificat și mai mult structura chimică a vitaminei D. Rolul principal al acestei vitamine este creșterea absorbției intestinale a calciului, magneziului și a ionului fosfat. Pentru organismul uman, cele mai importante forme de vitamina D sunt vitamina D3 și vitamina D2. În unele țări, alimentele de bază precum laptele, făina sau margarina sunt artificial îmbogățite cu vitamina D și este de asemenea disponibilă sub forma de capsule, ca și supliment alimentar. Sursele de mâncare precum peștele, ouăle sau carnea sunt foarte bogate în vitamina D și sunt adesea recomandate persoanelor care suferă de deficiența acesteia. Vitamina D modulează de asemenea funcțiile neuromusculare și reduce inflamațiile.
1946: Anglia și Statele Unite ale Americii recunosc guvernul condus de Petru Groza și reiau legăturile diplomatice cu România.
1958: O bombă cu hidrogen cunoscută sub numele de Tybee Bomb este pierdută de Forțele Aeriene ale SUA în largul coastei Savannah, Georgia.
2003: A intrat în vigoare Charta Constituțională a Serbiei și Muntenegru, după adoptarea de către Parlamentul Federal de la Belgrad.
2004: România a devenit membră de facto a NATO.
2020: Președintele american Donald Trump a fost achitat de Senat împotriva acuzației de abuz de putere și împotriva acuzației de obstrucționare a Justiției.
S-au născut:
1965: Gheorghe Hagi, fotbalist și antrenor român
1985: Cristiano Ronaldo, fotbalist portughez
1988: Zalina Marghieva, atletă, proba aruncarea ciocanului
1992: Neymar, fotbalist brazilian
Au decedat:
1859: Alecu Russo, poet, prozator, eseist și critic literar moldovean
2020: Kirk Douglas, actor și regizor, laureat Oscar
2021: Christopher Plummer, actor canadian de teatru și film
La 5 februarie este marcată Ziua Internațională a untului de ciocolată Nutella