Economic

Radu Oprea: România își propune să rămână principalul partener comercial al Republicii Moldova

O dată cu acceptarea candidaturii Republicii Moldova pentru aderarea la UE, legătura dintre Chișinău și București a devenit tot mai strânsă și mai importantă, iar cele două țări trebuie să-și impulsioneze dezvoltarea economică pentru a obține cele mai mari creșteri din zonă. Declarațiile au fost făcute de către ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, Dumitru Alaiba și omologul său din România, Ștefan-Radu Oprea, în cadrul unui briefing de presă, la Chișinău. Cei doi oficiali au vorbit despre posibilitățile de creștere a investițiilor străine în Republica Moldova, în contextul desfășurării la Chișinău a Forumului de Afaceri România-Moldova.

„Am dedicat toată ziua astăzi afacerilor care ar trebui și ar putea o mare oportunitate să treacă Prutul și să vină în Republica Moldova din România. De-a lungul ultimilor ani și în special din 2022 și o dată cu acceptarea candidaturii Republicii Moldova pentru aderarea la UE, legătura dintre noi a devenit tot mai strânsă și mai importantă. Vreau să subliniez câteva aspecte-cheie care reflectă rezultatele acestei colaborări de succes. România se plasează pe primul loc printre partenerii comerciali al RM la nivel mondial, reprezentând o pondere de 21,31% din valoarea comerțului extern. Ceea ce înseamnă că fiecare al cincilea euro din comerțul nostru este cu România. Acest fapt demonstrează atât fermitatea relațiilor noastre bilaterale, cât și încrederea reciprocă în ceea ce privește schimburile comerciale. Un alt aspect este prezența investitorilor români la Chișinău, dar și pe teritoriul întregii țări. Aceasta denotă faptul că investitorii din România au încredere în Republica Moldova, cred în oportunitățile pe care le poate oferi RM. Am mulțumit României pentru că a fost, este și va fi un susținător ferm al RM , inclusiv pe parcursul nostru ireversibil european. Alături de România, RM merită și va deveni parte a familiei europene”, a spus Dumitru Alaiba.

La rândul său, ministrul român, Ștefan-Radu Oprea a menționat că în cadrul Forumului au fost discutate barierele care mai sunt în calea comerțului dintre cele două țări, fluidizarea traficului vamal și eficientizarea provocărilor ce apar, astfel ca investitorii străini care vin la Chișinău să aibă toată logistica la dispoziție ca timpii de așteptare să fie reduși la maxim.

„Credem urmare a discuțiilor pe care le-am avut cu asociația investitorilor români din Republica Moldova că lucrurile sunt într-o direcție foarte bună, că eforturile de investiții de peste 400 de milioane de euro în economia Republicii Moldova, care înseamnă pentru cetățeni peste 10 mii de locuri de muncă, să însemne mai multă prosperitate pentru cetățeni”, a spus oficialul român.

Ștefan-Radu Oprea a menționat printre realizările obținute de cele două state stabilitatea politică în zonă. „Mediul de afaceri ne spune întotdeauna că are nevoie de predictibilitate, iar stabilitate politică din zonă dă această încredere că investițiile lor vor fi pe termen mediu și vor fi realizabile. Faptul că Parlamentul European s-a pronunțat pe 14 decembrie în favoarea începerii negocierilor Republicii Moldova cu UE cred că este o victorie, atât la Chișinău, cât și la București”, a spus ministrul român.

Oprea a declarat că România își propune să rămână principalul partener comercial și a propus organizarea unul forum similar la București.

„Noi ne propunem să rămânem principalul partener comercial al RM, dar am constatat că ar trebui să lucrăm la diversificarea portofoliului de produse pe care le comercializăm între noi. 46 de produse reprezintă 93% din importurile din România ale Republicii Moldova și tot 46 de produse reprezintă 84% din importurile României din RM. Putem să diversificăm foarte mult portofoliul, reușind să convingem investitorii din România, din alte zone ale lumii că există oportunitate de afaceri în această zonă. Spun economiștii din toată lumea că cea mai mare creștere în zona UE va fi a României în următorii ani Este o zonă dinamică, o zonă efervescentă. Poate să-și crească dinamica investițională și a afacerilor. Lucrurile acestea trebuie să se întâmple împreună. Este o oportunitate și trebuie să profităm de ea”, a mai spus Oprea.

Menționăm că Forumul de Afaceri România-Moldova a fost organizat de către camera de comerț româno–americană, au participat ambasadorii SUA la București și Chișinău, reprezentanți ai companiilor americane.

Agenda forumului a inclus și patru mese rotunde dedicate aprofundării tematicilor despre cooperarea economică în domenii de interes pentru investiții: sănătate, IT și transformare digitală, energie și servicii financiare.

Delegația României a inclus peste 60 de lideri de afaceri, reprezentând 40 de companii membre AmCham România.

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) este între cele mai reprezentative asociații ale comunității de afaceri din România și reunește peste 550 de companii americane, internaționale și românești ce activează în 32 de sectoare economice.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult