Social

Incertitudine privind funcționarea grupelor cu program prelungit în școlile din capitală

Funcționarea grupelor cu program prelungit în școlile din capitală rămâne în continuare incertă. Pentru a găsi o ieșire din situație, unele instituții de învățământ au inclus în orele de program prelungit, activități extrașcolare suplimentare. În altele, părinții solicită reluarea grupelor cu program prelungit, iar directorii spun că așteaptă o decizie mai clară din partea autorităților privind modul de funcționare a grupelor.

Deocamdată nu există claritate în ceea ce privește modul în care vor funcționa grupele cu program prelungit, iar școlile așteaptă o hotărâre a autorităților municipale în acest sens, afirmă directorul adjunct al Liceului „Mihai Eminescu”, din capitală Natalia Guțu.

„Așteptăm rezultatele de la autoritățile superioare pentru a ne propune soluții, pentru că copiii au nevoie de grupe și părinții au nevoie ca să nu stea copiii pe drum”.

Pentru a depăși situația creată, a fost majorat numărul de activități extrașcolare în mai multe școli, iar părinții nu achită nicio taxă, a menționat directoarea Liceului „Alexandru Ioan Cuza”, Tatiana Tverdohleb.

„Nu nu avem taxe, noi funcționăm în continuare, doar că am suplinit grupele cu niște ore extrașcolare, ore de sport, cercuri. Așa am ieșit din situație”.

Părinții spun că sunt nemulțumiți de sistarea grupelor cu program prelungit, iar unii ar fi de acord să plătească o taxă pentru funcționarea acestora.

„Am o fetiță de clasa a treia, problema este că grupele nu să mai fie organizate nici contraplată, și pentru noi, părinții este foarte complicat. Era bine pentru că își făcea temele, era și sub supraveghere copilul”.

„E foarte bine cât este bunica acasă, în caz contrar, părinții sunt foarte ocupați la lucru”.

Contactat de Radio Moldova, șeful Direcției Educație din municipiul Chișinău, Andrei Pavaloi a declarat că, după ce Comisia Situații Excepționale a anulat formula de finanțare a grupelor cu program prelungit propusă de primărie, prin care părinții achitau anumite sume fixe lunare, acum, Ministerul Educației ar trebui să-și asume plata acestora.

„A fost un mecanism în baza normelor legale care să devină funcțional și ușura inclusiv activitatea financiară a părinților. Acum aceste sume urmau să fie achitate dintr-un serviciu prestatde 360 de lei prin bancă, lucru care a fost blocat de Ministerul Educației”.

Anterior prim-ministrul Dorin Recean a afirmat că părinții nu trebuie să plătească nicio taxă pentru programul prelungit al elevilor, întrucât grupele sunt finanțate din bugetul de stat.

Precizăm că până în acest an, în total, în municipiul Chișinău erau peste o mie de grupe cu program prelungit și erau înscriși aproximativ 30 de mii de elevi.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult