Politic

Mihai Popșoi: Regiunea transnistreană trebuie atrasă în câmpul constituțional al Republicii Moldova cu toate avantajele economice

Regiunea transnistreană trebuie atrasă în câmpul constituțional al Republicii Moldova cu toate avantajele economice, a declarat ministrul de Externe Mihai Popșoi într-un interviu pentru Digi24.ro.

Facebook: Mihai Popșoi
Sursa: Facebook: Mihai Popșoi

Potrivit diplomatului, o bună parte dintre cetățeni înțeleg că viitorul țării noastre este în Uniunea Europeană, unde există oportunități economice mult mai mari.

„Oferim servicii din ce în ce mai multe cetățenilor noștri din stânga Nistrului și, pas cu pas, vom introduce în câmpul constituțional al Republicii Moldova regiunea din stânga Nistrului așa încât și ei să poată beneficia de procesul de aderare, dar firește, pas cu pas, cu reintegrarea țării. Acum vor fi oportunități economice mult mai mari. Angajamentul Federației Rusia asumat încă la Summitul OSCE de la Istanbul din 1999 nu este respectat și implementat nici până astăzi, dar cetățenii, o bună parte dintre ei, dacă veți avea ocazia să mergeți să-i întrebați, foarte mulți dintre ei înțeleg că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană”, a declarat Mihai Popșoi.

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Vamal al Republicii Moldova, la 1 ianuarie 2024, așa-numitele autorități din stânga Nistrului încep să conștientizeze că vor mai urma racordări juridice în legislația Republicii Moldova care să omogenizeze drepturile și obligațiile persoanelor fizice și juridice de pe ambele maluri ale Nistrului, susține analistul de la București Laurențiu Pleșca.

Amintim că autoritățile de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că prioritatea guvernării este aducerea regiunii transnistrene în câmpul legal al Republicii Moldova. Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a afirmat că nu mai există o interdependență între procesul de aderare europeană și cel de reintegrare, iar percepția Uniunii Europene față de aspirațiile de aderare a statelor candidate, în lipsa soluționării definitive a conflictelor de pe teritoriul lor, s-a schimbat.

Anterior președinta Maia Sandu a declarat că în următorii câțiva ani va exista o șansă „geopolitică” de rezolvare a conflictului transnistrean, dar dacă acest lucru nu se va întâmpla, Republica Moldova ar putea intra în Uniunea Europeană mai întâi cu malul drept al Nistrului, apoi cu cel stâng.

Cristina Popescu

Cristina Popescu

Autor

Citește mai mult