Externe

Presa internațională: Prima tranșă din ajutorul de 50 de miliarde de euro ar putea fi oferită Ucrainei în luna martie

Prima tranșă din ajutorul de 50 de miliarde de euro ar putea fi oferită Ucrainei chiar în luna martie, potrivit DW. Publicația scrie că este pentru prima dată în istorie când Uniunea Europeană își revizuiește bugetul pe termen lung la mijlocul perioadei bugetare, pentru a ajuta Ucraina să reziste agresiunii rusești. Fondul de ajutor constă în 50 de miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi - cea mai mare sumă acordată unui stat care nu face parte din blocul comunitar. Până acum, bugetul era discutat și adoptat la fiecare șapte ani.

Odată cu începerea războiului în Ucraina, Bruxelles-ul a conștientizat că sprijinul financiar pentru Kiev trebuie să fie stabil și previzibil, motiv pentru care Comisia Europeană a propus, în iunie 2023, introducerea acestuia în bugetul Uniunii Europene, notează DW. Înainte de aceste modificări, "macrofinanțarea" Kievului a fost asigurată prin instrumente extrabugetare.

Fondul de ajutor pentru Ucraina este constituie 50 de miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi. Granturile vor reprezenta o treime din fond, adică 17 miliarde de euro, în timp ce împrumuturile vor fi de două treimi, adică 33 de miliarde de euro. Ratele dobânzilor la împrumuturi vor fi subvenționate, a subliniat Executivul European.

Între 2024 și 2027, fondul de ajutor va trebui să acopere atât nevoile pe termen scurt ale statului ucrainean, cât și obiectivele pe termen mediu pentru reconstrucția și modernizarea țării.

Potrivit DW, o condiție fundamentală pentru acordarea de ajutor financiar Ucrainei este ca țara să rămână o democrație funcțională, să respecte statul de drept și să protejeze interesele financiare ale Uniunii Europene. Și atunci va fi instituit un sistem de audit și control pe mai multe niveluri. De exemplu, Kievul va fi obligat să publice date despre persoanele fizice și juridice care primesc mai mult de 500 de mii de euro pentru reforme și investiții. Ucraina trebuie să instituie un sistem de monitorizare și să raporteze anual Comisiei Europene cu privire la punerea în aplicare a planului.

Bruxelles precizează că mecanismele de control pentru aceștia se vor baza pe sistemele, normele și procedurile organizațiilor financiare internaționale și ale partenerilor.

Menționăm că Parlamentul European trebuie acum să adopte proiectul de lege cu privire la acordarea acestui sprijin Ucrainei, lucru care este așteptat să se întâmple la ultima sesiune din februarie, potrivit DW. Dacă totul va decurge conform planului, Ucraina va putea primi prima tranșă încă din luna martie, au precizat oficialii de la Bruxelles.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult