Social

„Nu avem cu ce ieși în câmp”. Agricultorii protestează la Cahul și cer ajutor din partea statului

Fermierii din raionul Cahul au ieșit astăzi la un protest despre care au anunțat că este unul pașnic. Agricultorii și-au scos în stradă și tehnica. Ei susțin că nu au resurse minime pentru lucrările de primăvară. Pe de altă parte, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a anunțat astăzi că Guvernul a aprobat alocarea a 50 de milioane de lei pentru a reduce din pierderile fermierilor afectați de secetă.

„Am ieșit la protest pentru că în ultimii doi ani, anume zona de sud este cea mai afectată din Republica Moldova de secetă și totodată de prețurile acestea care s-au stabilit în urma războiului din Ucraina. Noi înțelegem situația, dar în prezent, am ieșit în traseu pentru că nu avem cu ce ieși în câmp. Nu avem motorină, nu avem îngrășăminte, nu avem nici posibilitate de a ne credita la vreo bancă pentru că avem tot pus în gaj și băncile nu vor să mai audă de noi. Vrem să ne audă guvernarea. La noi anul agricol a început. Cu o săptămână în urmă trebuiau date îngrășămintele, trebuia să semănăm orzul de primăvară. Noi nu avem cu ce ieși în câmp”, a spus Gheorghe Jurcanu, unul dintre agricultorii care protestează la Cahul, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.

Și Asociația Forța Fermierilor susține protestul agricultorilor din sudul Moldovei, chiar dacă nu ei sunt organizatorii, a declarat președintele asociației Alexandr Slusari pentru Radio Moldova. Potrivit lui, mulți fermieri din alte raioane intenționează să se alăture manifestațiilor respective.

„Acest protest este în mare parte urmare a inacțiunilor autorităților abilitate pe parcursul ultimelor doi ani în raport cu mii de fermierii micro, mici și mijlocii. În noiembrie 2023 organizația noastră a atenționat că situația în sectorul agrar a devenit critică, în special pentru domeniul cerealelor și oleaginoaselor (...). Nu a fost realizată nici o măsură de sprijin real pentru producători agricoli, care au suferit”.

În acest context, Forța Fermierilor îndeamnă Guvernul să comunice cu agricultorii protestatari, așa cum a procedat executivul român.

Pe de altă parte, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a anunțat astăzi că Guvernul a aprobat alocarea a 50 de milioane de lei pentru a reduce din pierderile fermierilor afectați de secetă. Potrivit acestuia, vor primi ajutoare doar cei care au înregistrat pierderi de peste 60 la sută din recoltă.

Totodată, după ultimele proteste ale agricultorilor moldoveni de la sfârșitul anului trecut Ministerul Agriculturii a creat un grup de lucru care analizează lista agricultorilor expuși riscului de a falimenta și care necesită compensații din partea statului.

În același timp, oficialul a spus la sfârșitul lunii ianuarie, Agenția Rezerve Materiale urma să recepționeze motorina acordată de România pentru fermierii moldoveni. Totuși, deocamdată autoritățile nu au precizat dacă combustibilul a ajuns sau nu până în prezent în țara noastră. De acest sprijin ar urma să beneficieze peste 1 400 de agricultori.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult