Politic

Republica Moldova consolidează dialogul cu autoritățile europene în urma vizitei coraportorilor APCE, susțin experții

Republica Moldova trece la o nouă etapă de dialog cu autoritățile europene, după ce, astăzi, coraportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și-au încheiat vizita de documentare în țara noastră. Experții susțin că monitorizarea din partea APCE este utilă, în condițiile în care Republica Moldova se confruntă cu un război hibrid.

Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Ina Coșeru, susține că după vizita coraportorilor APCE, care s-a încheiat astăzi, comunicarea cu instituțiile europene se va desfășura la un nivel mai avansat. Potrivit oficialei, deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, presupune un proces de raportare continuă către instituțiile europene a progreselor obținute de Republica Moldova.

„ Deschiderea negocierilor presupune raportarea continuă în fața structurilor europene și transmiterea rapoartelor”.

Monitorizarea Republicii Moldova de către reprezentanții Adunării Parlamentare a Consiliului Europei este necesară în prezent, susține expertul politic Igor Boțan. Țara noastră se confruntă cu un război hibrid, iar coraportorii APCE pot să se convingă de efectele acestuia asupra noastră.

„Avem război în țara vecină și evident pe timp de război este și pericol pentru Republica Moldova. Autoritățile întreprind anumite măsuri care, da, sunt contestate de o parte de cetățeni din clasa politică. Acest monitoring nu strică, dimpotrivă el este necesar. Din rapoartele lor putem desprinde și noi ce e cumsecade”.

Precizăm că cei doi coraportori din Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au efectuat în perioada 4-7 februarie o vizită de documentare în Republica Moldova. Aceștia au discutat cu președinta țării, premierul și reprezentanții fracțiunilor parlamentare despre situația politică, reforma electorală și cea din domeniul justiției.

Amintim că țara noastră este monitorizată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei din anul 1995. Republica Moldova are o delegație oficială care participă la sesiunile Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Autor: Svetlana Bogatu

Citește mai mult