NATO trebuie să se pregătească pentru o confruntare cu Rusia pe termen lung, afirmă secretarul general al NATO
Occidentul nu caută război cu Rusia, dar ar trebui totuși „să ne pregătim pentru o confruntare care ar putea dura zeci de ani”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru ziarul german Welt Am Sonntag, într-un interviu publicat pe 10 februarie.
Oficialii din țările NATO și-au exprimat îngrijorarea tot mai mare cu privire la lipsa de pregătire a alianței pentru un conflict cu Rusia de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei.
Locotenentul amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului militar al NATO, a declarat în ianuarie că civilii din țările NATO ar trebui să fie pregătiți pentru perspectiva unui război total cu Rusia în următorii 20 de ani.
Posibilitatea unui conflict direct cu Moscova depinde probabil de rezultatul războiului din Ucraina, au spus oficialii occidentali.
„Dacă (președintele rus Vladimir) Putin câștigă în Ucraina, nu există nicio garanție că agresiunea rusă nu se va răspândi în alte țări”, a avertizat Stoltenberg.
NATO trebuie să-și consolideze capacitățile militare, a spus Stoltenberg, adăugând că „descurajarea funcționează doar dacă este credibilă”.
„Trebuie să refacem și să extindem baza noastră industrială mai rapid, astfel încât să putem crește livrările către Ucraina și să ne realizăm propriile stocuri”, a spus Stoltenberg.
Recent, într-un interviu realizat de jurnalistul american Tucker Carlson, liderul de la Kremlin a declarat că de fapt, Occidentul vrea continuarea războiului din Ucraina, pentru că alimentează Ucraina cu armament. Putin a negat orice intenție de a ataca un alt stat vecin (Polonia sau statele baltice) pentru că Rusia nu a are niciun interes să facă acest lucru și să provoace un război global. A invitat, din nou, guvernele vestice la negocieri cu Rusia privind viitorul Ucrainei.
Din interviul realizat de Tucker Carlson, care, de altfel, a fost criticat dur, lipsește orice referire la numărul uriaș de victime, la bombardarea țintelor civile, la închiderea adversarilor politici și a presei independente, scrie Digi 24. Au fost două ore de discurs aproape neîntrerupt, în care Putin a transmis mesaje țintite către cetățenii occidentali, cărora le-a transmis, prin mesajele propagandistice deja clasice ale Kremlinului, că guvernele lor irosesc bani din taxe și impozite pentru a alimenta un război menit să slăbească forța și prestigiul Rusiei.