Externe

Netanyahu ordonă evacuarea orașului Rafah înaintea unei invazii terestre. Liderii mondiali avertizează că ar urma „un dezastru”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat armatei sale să pregătească un plan de evacuare a orașului Rafah, în ciuda avertismentelor repetate din partea SUA și a agențiilor de ajutor că invadarea acestuia ar fi un „dezastru”, scrie Politico.

Netanyahu a avertizat anterior că sunt în curs de pregătire pentru extinderea ofensivei Israelului în Rafah, la granița cu Egiptul, unde mai mult de jumătate dintre palestinienii din Fâșia Gaza au fugit. În acest scop, forțele israeliene și-au intensificat atacurile aeriene și bombardamentele asupra metropolei din sudul Gaza.

Vineri, premierul Israelului a ordonat forțelor de apărare „să prezinte cabinetului un plan dublu atât pentru evacuarea populației, cât și pentru doborârea batalioanelor” înainte de o „operație intensivă”.

„Este imposibil să atingem obiectivul de război de a elimina Hamas și de a lăsa patru batalioane Hamas în Rafah”, potrivit biroului său.

Planurile lui Netanyahu au stârnit îngrijorare atât în ​​rândul agențiilor de ajutor, cât și în rândul liderilor mondiali, care se tem de consecințele unui atac la sol asupra unui oraș deja supraaglomerat cu civili.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că Washingtonul nu va sprijini atacul Israelului asupra Rafah, avertizând că o operațiune militară ar fi un „dezastru” pentru civilii de acolo.

La rândul său, secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, și-a exprimat sentimente similare, spunând că o operațiune la Rafah „ar crește exponențial ceea ce este deja un coșmar umanitar cu consecințe regionale nespuse”.

Înaltul diplomat al UE, Josep Borrell, afirmă că o ofensivă militară asupra Rafah „sunt alarmante”. El a adăugat într-o postare pe X că ar avea „ consecințe catastrofale , agravând situația umanitară deja îngrozitoare și bilanțul insuportabil al civililor”.

Peste 27.000 de palestinieni au fost uciși până acum de ofensiva Israelului în Fâșia Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, alte milioane fiind strămutate și se confruntă cu foamete și boli.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult