Electorala

UPDATE Alegeri repetate la Bubuieci: Doar 19 la sută din cetățeni și-au exprimat opțiunea de vot până la ora 18:00

UPDATE: Comisia Electorală Centrală informează că în comuna Bubuieci, municipiul Chișinău, până la ora 18:00, dreptul la vot a fost exercitat de către 1 528 de alegători, ceea ce reprezintă 19,21%.

UPDATE: Până la ora 15:00 în comuna Bubuieci au participat la vot peste o mie de alegători, din cei aproape opt mii înscriși în listele electorale.

UPDATE: 564 de alegători s-au prezentat la vot până la ora 12:00 în comuna Bubuieci, anunță Comisia Electorală Centrală. Procesul de vot decurge fără incidente, iar secțiile de vot se vor închide la ora 21:00.

„Primarului ales din partea MAN, Leonid Umaneț, i s-a furat mandatul, chiar dacă a prezentat toate documentele solicitate de autorități, inclusiv diploma de studii. Este grav că este organizată votarea repetată, în timp ce în instanța de judecată încă se examinează contestațiile față de deciziile ilegale ale CEC, inclusiv o excepție de neconstituționalitate la Curtea Constituțională”, a scris pe rețele liderul Mișcării Alternativa Națională Ion Ceban.

UPDATE: Scrutinul repetat din Bubuieci pentru alegerea primarului se desfășoară în regim normal, anunță Comisia Electorală Centrală. Potrivit CEC, la ora 07:00 au fost deschise toate cele 4 secții de votare. La urnele de vot sunt așteptați 7 954 de alegători.

Până la ora 09:00, dreptul la vot a fost exercitat de către 112 alegători sau 1,28% din cei înscriși în listele electorale.

Alegătorii care nu se pot deplasa la secția de votare pot solicita urna de vot mobilă la domiciliu până la ora 14:00. Cererea va fi însoțită și de un certificat medical, mai precizează CEC.

Amintim că, în cadrul votării repetate, alegerile sunt declarate valabile indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot.

Votarea se va încheia la ora 21:00.

Pe 19 noiembrie, în Republica Moldova s-a desfășurat al doilea tur al alegerilor locale generale. La Bubuieci au acces Leonid Umaneț de la MAN și Alexei Percemlî de la PAS. 50,77 la sută din sufragii a obținut Umaneț, iar Percemlî a obținut 49,25% din voturile alegătorilor.

Câteva zile mai târziu, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că Leonid Umaneț nu a terminat studiile generale – o condiție obligatorie pentru toți candidații la funcții elective. Astfel, a fost sesizat Centrul Național Anticorupție. Iar, la începutul lunii decembrie, Consiliul electoral al circumscripției electorale Bubuieci au invalidat mandatul lui Umaneț.

În buletinul de vot vor fi incluși candidații care au participat în primul tur de scrutin, pe 5 noiembrie 2023, în ordinea stabilită de organul electoral, cu excepția candidatului Leonid Umaneț.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult