Externe

Alexander Stubb și Pekka Haavisto se confruntă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Finlanda

Fostul premier Alexander Stubb și fostul ministru de Externe Pekka Haavisto se confruntă, duminică, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Finlanda. Ales pentru șase ani, șeful statului finlandez are puteri limitate, dar rolul său diplomatic a câștigat importanță pe scena internațională, pe fondul tensiunilor cu Rusia vecină, în urma războiului din Ucraina, ce a condus la aderarea țării nordice la NATO, în aprilie 2023, scrie Veridica.ro.

Premier între 2014 și 2015, Stubb, în ​​vârstă de 55 de ani, a fost pe primul loc în primul tur, din 28 ianuarie, al acestor alegeri care au marcat revenirea lui în politică, după o perioadă în lumea academică.

Membru al Partidului Verzilor și fost șef al diplomației de la Helsinki, Haavisto, în vârstă de 65 de ani, a fost unul dintre arhitecții aderării Finlandei la NATO, care a pus capăt deceniilor postbelice de neutralitate strictă. Un diplomat cu experiență, el a primit botezul focului ca mediator internațional în 1990, când a fost trimis în Kuweit după invazia irakiană, pentru a negocia eliberarea unui grup de finlandezi ținuți captivi. În 2005, a fost emisarul special al Uniunii Europene pentru discuțiile de pace în Darfur.

Finlanda, o țară de 5,6 milioane de locuitori, este statul european care are cea mai lungă graniță cu Rusia: peste 1.340 de km. Helsinki și-a abandonat tradiționala politică de neutralitate și a decis să intre în NATO, la scurt timp de la invazia Rusiei în Ucraina. A devenit membru cu drepturi depline în aprilie 2023.

Președintele Finlandei are puteri executive în ceea ce privește politica externă și de apărare. Pe lângă tensiunile de la graniță, Finlanda s-a confruntat recent și cu cea mai amplă grevă din istorie. Sindicatele au protestat din cauza noului cod al muncii, care limitează beneficiile sociale.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult