Externe

Corespondență//Duo de eutanasie: un fost premier olandez moare mână în mână cu soția sa

Un fost prim-ministru olandez, catolic practicant, Dries van Agt, a murit prin eutanasie, mână în mână cu soția sa Eugenie. Ambii aveau 93 de ani de ani.

Episodul atrage atenția asupra acestei practici specific olandeze: eutanasierea cuplurilor.

Cifrele cresc din 2020 încoace, an în care 26 de persoane au beneficiat de eutanasie în același timp cu partenerii lor. Cifrele au crescut la 32 în anul următor și la 58 în 2022.

Fostul premier Van Agt nu și-a revenit niciodată complet după o hemoragie cerebrală în 2019.

Eutanasia și sinuciderea asistată sunt legale în Olanda din 2002 pentru șase condiții, inclusiv suferință insuportabilă, nicio perspectivă de alinare și o dorință independentă de moarte.

Un al doilea specialist trebuie să confirme dorința, iar majoritatea cazurilor sunt efectuate de medicul de familie la domiciliu.

Guvernul belgian a introdus de asemenea o propunere de lege care ar extinde aplicarea eutanasiei și la maladiile neuro-degenerative cum sunt Alzheimer, sau demența senilă.

Proiectul belgian de lege conține și o serie de prevederi care ar face-o prima de pe planetă ce ar permite introducerea unei „declarații anticipate de eutanasie”. Prin asta, persoanele atinse de maladii generative incurabile pot anticipa momentul în care își vor pierde liberul arbitru și conștiința umană și semnează anticipat o cerere de eutanasiere. Potrivit proiectului de lege, cererea trebuie reînnoită din cinci în cinci ani, în fața a doi martori. Ea poate, desigur, fi retrasă oricând dacă pacientul se ameliorează.

Eutanasia se traduce prin „moartea blândă” sau „moartea bună”. Belgia, Olanda si Luxemburgul, primele pe planetă, au codificat deja dreptul de a muri in mod demn. In aceste tari, orice bolnav incurabil care, conform avizului medicilor, trece prin suferințe insuportabile, fără a exista posibilitatea unei ameliorari, poate cere sa fie eutanasiat.

Altfel zis: sa moara demn, înconjurat de ai săi. Aceasta lege din Belgia, Olanda si Luxemburg este însa criticata in alte parți ale Europei, in special in sudul ultracatolic.

In Italia s-a ajuns astfel, în 2009, la o criza constituțională in cazul Eluanei, femeia decedata atunci după ce fusese ținută in mod artificial in comă vreme de 17 ani. Pe când avea doar 20 de ani, Eluana a făcut un grav accident de automobil, care a transformat-o într-o leguma umana. In 2009, părintii Eluanei au cerut oprirea dispozitivului medical prin care aceasta ființa era menținută într-o forma de viata vegetativa. Atât părintii, cat si medicii au arătat ca leziunile creierului Eluanei erau ireversibile si ca respectiva planta umana trebuia eutanasiată.

Premierul de atunci, însă, Berlusconi, după consultări cu Vaticanul, nu numai ca a emis pe data un decret care interzicea eutanasierea acelei persoane incurabile, dar a adăugat un comentariu propriu, spunând: „Eluana nu trebuie sa moara, câtă vreme mai poate face copii!”...

O atitudine total opusa celei din Belgia, unde marele scriitor Hugo Claus, atins de Alzheimer, alesese exact în același an să fie eutanasiat, ceea ce s-a și întâmplat. Europa apare astfel divizata pana si in moarte.

AUTOR: Dan Alexe

Citește mai mult