Externe

Alegeri în Rusia: patru candidați aspiră la funcția de președinte, toți fiind susținători ai războiului declanșat de Moscova în Ucraina

Înregistrarea candidaților pentru alegerile prezidențiale ruse din martie s-a încheiat. Pe listă se regăsesc actualul lider de la Kremlin și alți trei politicieni care susțin cu toții războiul Moscovei în Ucraina, informează Reuters.

Biroul Electoral Central al Federației Ruse i-a înregistrat pe Vladislav Davankov, vicepreședinte al Dumei de Stat și membru al grupului parlamentar Noii Oameni, pe Leonid Sluțki, liderul Partidului Liberal Democrat, ultranaționalist și loial Kremlinului, și pe candidatul Partidului Comunist, Nikolai Haritonov.

Din listă a fost exclus candidatul rus anti-război Boris Nadejdin, din cauza unor presupuse nereguli depistate în colectarea semnăturilor pentru susținerea sa. Putin, în vârstă de 71 de ani, care a ales să candideze ca independent și nu din partea partidului de guvernământ Rusia Unită, este liderul autoritar al Rusiei din anul 2000. Alegerile vor avea loc pe 17 martie curent.

Precizăm că autoritățile de la Chișinău vor deschide o secție de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia pe teritoriul Republicii Moldova. Aceasta va fi amenajată la Ambasada Moscovei la Chișinău.

La ultimele alegeri pentru Duma de Stat a Federației Ruse, care au avut loc în perioada 17-19 septembrie 2021, în Republica Moldova au fost deschise 30 de secții de votare, dintre care 27 se aflau pe malul stâng al Nistrului. Autoritățile de la Chișinău nu și-au dat acordul pentru deschiderea acestora.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult