Social

Calendarul Zilei// 100 de ani de la premiera lucrării simfonice a lui George Gershwin "Rhapsody in Blue"

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 12 februarie.

gershwin.com
Sursa: gershwin.com

1892: Aparatul de cronofotografie, este numit cinematograf.

1908: La New York au avut loc primele raliuri în jurul lumii. Cursa s-a numit „New York – Paris” și a început pe 12 februarie, din Times Square, New York, la ora 11:15. La ea au participat șase mașini din așa țări precum: America, Franța, Italia și Germania. Cursa auto a avut loc pe traseul New York - Alaska - Seattle - Vladivostok - Irkutsk - Achinsk - Tomsk, apoi de-a lungul autostrăzii prin Rusia spre Europa. Mașina germană Protos a a ajuns prima la finiș, la Paris pe 26 iulie. Deși echipajul american a ajuns al doilea, abia peste 4 zile, totuși a fost declarat câștigător al cursei. Echipa Italiei a sosit la finiș în septembrie 1908, echipele franceze, din păcate nu au reușit niciodată să ajungă la linia de sosire. Pe parcursul călătoriei, toate mașinile au fost avariate. Și totuși cursa a dovedit fiabilitatea mașinilor, care curând a încetat să mai fie un lux disponibil doar oamenilor bogați și s-a transformat într-un mijloc de transport accesibil.

1924: Tot la New York are loc premiera lucrării simfonice Rhapsody in Blue, de George Gershwin. Premiera absolută, cu Gershwin însuși la pian – a fost un succes imens și lucrarea a devenit prima creație americană ce a intrat în repertoriul simfonic al marilor orchestre ale lumii. La premieră au asistat o mulțime de vedete ale vremii din domeniul muzical, printre care compozitorii Stravinski și Rahmaninov. Melodia s-a născut în trenul către Boston, în mijlocul zgomotului metalic provocat de roțile trenului. Acolo a auzit și a văzut pe hârtie proiecția completă a rapsodiei. În trei săptămâni a așternut totul pe hârtie și așa a luat naștere Rhapsody in Blue, o lucrare de 16 minute inițial concepută pentru pian și big band, ulterior reorchestrata pentru ansamblu simfonic, potrivit historia.ro. Devenită legendară, creația lui George Gershwin a influențat mai departe mulți compozitori, înregistrările în diverse versiuni au fost vândute pe tot mapamondul, iar în 1984, la deschiderea Jocurilor Olimpice de Vară de la Los Angeles, 84 de pianiști au interpretat simultan lucrarea.

1996: Yasser Arafat a depus jurământul în calitate de prim președinte ales al Autorității Naționale Palestiniene.

1999: Președintele Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton, a fost găsit nevinovat în procesul cu privire la afacerea Monica Lewinsky.

2002: La tribunalul de la Haga, începe procesul fostului președinte al Iugoslaviei Slobodan Milošević.

S-au născut:

1809: Abraham Lincoln, al 16–lea președinte al Americii, cel care a abolit sclavia

La 12 februarie 1809 în Shrewsbury, Anglia, s-a născut omul de știință, Charles Darwin. A fost unul dintre cei șase copii născuți într-o familie bogată. Unul dintre profesorii lui Darwin de la Cambridge a recomandat lui Darwin să se alăture unei expediții mondiale. Călătoria a durat cinci ani între 1831 și 1836 și a vizitat patru continente. Darwin a petrecut cea mai mare parte a timpului pe uscat și a făcut observații și note detaliate despre ceea ce a găsit. El a menționat că animalele care sunt mai potrivite pentru mediul lor pot supraviețui mai ușor și, prin urmare, reproduc următoarea generație. A publicat cartea despre originea speciilor din 1859, detaliind teoria evoluției sale. Cartea a fost întâmpinată de critici, în special din partea grupurilor religioase, dar a devenit un bestseller. Efectele gândirii sale au schimbat fundamental felul în care înțelegem lumea astăzi.

La 12 februarie este marcată Ziua internațională a agentiilor matrimoniale

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult