Externe

Japonia va oferi un ajutor de 106 milioane de dolari pentru reconstrucția Ucrainei

Japonia va anunța un ajutor de 15,8 miliarde de yeni (106 milioane de dolari) destinat Ucrainei, la o conferință care va avea loc la Tokyo, pe 19 februarie, a informat duminică publicația Kyodo News, citând surse neidentificate, transmite News.ro.

Finanțarea va fi folosită pentru reconstrucție în șapte zone, inclusiv în agricultură și eliminarea molozului, a spus Kyodo.

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida și prim-ministrul ucrainean Denis Șmihal urmează să participe la conferință, alături de reprezentanți ai guvernului și ai industriei din ambele țări, a informat sâmbătă postul național de televiziune NHK.

Secretariatul Cabinetului japonez nu a fost disponibil pentru comentarii în afara orelor normale de lucru.

În decembrie, Japonia a anunțat, după ce și-a revizuit liniile directoare privind exportul de arme, că se va pregăti să livreze rachete de apărare aeriană Patriot către Statele Unite.

Japonia încă nu poate trimite arme către țările aflate în război, dar astfel de transporturi către SUA ar putea fi, indirect, în beneficiul Ucrainei, prin creșterea capacității Washingtonului de a oferi ajutor militar Kievului.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult