Social

Sute de automobile și camioane, blocate la Leușeni din cauza protestelor fermierilor. Poliția avertizează protestatarii

Accesul vehiculelor la postul vamal de frontieră Leușeni este blocat din cauza protestelor fermierilor, care spun că nu au suficiente resurse pentru a începe un nou an agricol și sunt nemulțumiți de faptul că autoritățile nu intervin. Protestele au loc în mai multe raioane ale țării, iar fermierii spun că manifestațiilor vor dura mai multe zile.

Radio Moldova
Sursa: Radio Moldova

În acest sens, Poliția vine cu un apel către fermieri, ca să permită vehiculelor și cetățenilor să traverseze frontiera.

„Poliția vine cu un apel către fermieri, care prin acțiunile lor neanunțate au stârnit divergențe în rândul participanților la trafic.
Menționăm că, prin aceste decizii și acțiuni samavolnice le-a fost îngrădit participanților la trafic dreptul la libera deplasare și date peste cap activitățile, inclusiv cele de familie și economice. Venim repetat cu apel la respectarea drepturilor fiecărui cetățean și a legislației”
, se arată în comunicatul IGP.

Potrivit poliției, sunt blocate 120 de camioane de mare tonaj, 16 camioane de mare tonaj sunt cu produse perisabile, 5 autobuze, 4 microbuze. Totodată, 130 de pasageri nu își pot continua drumul, iar 230 de unități auto au fost redirecționate de pe traseul Leușeni prin alte puncte de trecere

Echipele INSP sunt prezente la PTF Leușeni pentru a menține ordinea publică și a restabili fluxul în trafic.

În această situație, transportatorii și călătorii sunt rugați să opteze din timp pentru alternativele disponibile, cum ar fi: PVFI Sculeni sau PVFI Costești, pentru a evita eventualele neplăceri și întârzieri.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare nu a comentat deocamdată protestele fermierilor.

Anul trecut, agricultorii au organizat mai multe proteste, cerând, printre altele, un moratoriu pe achitarea datoriilor față de creditori, cu anularea penalităților de la bănci până la 31 octombrie 2024, și alocarea de către Executiv din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii a peste un miliard de lei pentru fermierii micro, mici și mijlocii.

Precizăm că, pe parcursul lunii ianuarie, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a debursat în conturile fermierilor 252 de milioane de lei.

De asemenea, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat săptămâna trecută că Guvernul a aprobat alocarea a 50 de milioane de lei pentru a reduce din pierderile fermierilor afectați de secetă și ploi cu grindină. Dintre toți agricultorii vor primi ajutoare doar cei care au înregistrat pagube de peste 60 la sută din recoltă.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult