Economic

Veaceslav Ioniță: Volumul creditelor de consum ale populației a scăzut

Volumul creditelor de consum ale populației oferite de băncile din Republica Moldova a scăzut pe parcursul anului trecut, comparativ cu 2021, când s-a înregistrat o creștere cu trei miliarde de lei, susține expertul economic, Veaceslav Ioniță.

Potrivit economistului, acest fapt a fost influențat de înăsprirea politicii monetare de către Banca Națională și de scăderea veniturilor populației.

„Efectul politicii monetare, scumpirii banilor și înăspririi condițiilor oferite de bănci a dus la ceea că populația noastră, practic nu s-a acreditat. Populația, în anul 2022 a consumat mai puțin, altfel spus, venitul populației în 2022 a fost mai mic. În anul 2021, povoara de credite creștea cu 250 de milioane de lei lunar, este record absolut istoric, dar în 2022 avem o scădere lunară a împovărării cu împrumuturi de consum cu 27 de milioane de lei”, a menționat Veaceslav Ionița.

Veaceslav Ioniță prognozează că în acest an se va înregistra o creștere a veniturilor populației. El a precizat că inflația va avea o tendință de scădere, iar Banca Națională va relaxa politica monetară.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult