Social

Calendarul Zilei// La 15 februarie este marcată Ziua Internațională a Copiilor Bolnavi de Cancer

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 15 februarie.

www.dcnews.ro
Sursa: www.dcnews.ro

1690: S-a încheiat, la Sibiu, tratatul secret dintre Constantin Cantemir, domnul Moldovei, și Sfântul Imperiu Roman.

1923: Grecia devine ultima țară europeană care adoptă calendarul gregorian.

1965: Emblema frunzei de arțar a devenit steagul oficial al Canadei. Frunza de arțar, actualul simbol al Canadei, datează încă din secolul al XVII-lea, odată cu venirea primilor coloniști, care au fondat așezările din Port Royal și Quebec și care aveau nevoie de un simbol propriu. Însă, cu mult înainte de sosirea coloniștilor europeni, popoarele aborigene care trăiau în zona de est a Canadei de astăzi descoperiseră proprietățile nutritive ale sevei de arțar de zahăr, pe care o adunau în fiecare primăvară. Există istorici care susțin ideea că frunza de arțar a început să fie utilizată ca simbol canadian încă din anii 1700. În 1834, prima Societate „Sf. Ioan Botezătorul” din America de Nord a adoptat drept emblemă frunza de arțar. Prima atestare documentară oficială referitoare la utilizarea frunzei de arțar ca simbol canadian datează din 1860, atunci când a fost inclusă pe insignele soldaților din Regimentul regal canadian „Prince of Wales”.

1989: Ultimii militari sovietici au părăsit Afganistanul.

1991: A luat ființă "Grupul de la Vișegrad", organizație de cooperare regională reunind Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia.

2000: Președintele Germaniei, Johannes Rau, aflat în vizită în Israel, și-a cerut în mod solemn iertare poporului evreu pentru Holocaust.

2003: Protest global împotriva declanșării ofensivei americane din Irak, în peste 600 de orașe din întreaga lume.

2013: Un meteorit a explodat deasupra Rusiei.

S-au născut:

1840: Titu Maiorescu, întemeietor al criticii românești moderne, fondatorul Junimea

1851: Spiru Haret, renumit pentru organizarea învățământului modern românesc

1912: Andrei Lupan, poet, dramaturg

Au decedat:

1965: Nat King Cole, pianist, interpret de jazz și cantautor american

2023: Raquel Welch, actriță americană

Astăzi marcăm:

În fiecare an, la 15 februarie este marcată Ziua internațională a copilului bolnav de cancer. Inițiativa a fost luată în 2002, de organizația Childhood Cancer International, pentru a promova campanii de colaborare și de sensibilizare la nivel mondial în problema copiilor bolnavi de cancer și a exprima susținerea față de copiii și adolescenții diagnosticați cu cancer, dar și față de familiile acestora. Anual, peste 400.000 de copii și adolescenți cu vârsta sub 20 de ani sunt diagnosticați cu cancer. Obiectivul țintă al Organizației Mondiale a Sănătății, de Ziua internațională a copilului bolnav de cancer, este de a elimina toate durerile și suferințele copiilor care luptă împotriva cancerului și de a atinge un procent de supraviețuire de cel puțin 60% pentru toți copiii diagnosticați cu cancer din întreaga lume până în 2030, potrivit internationalchildhoodcancerday.org. Există 12 tipuri de cancer care se dezvoltă în perioada copilăriei, leucemia și cancerul din zona creierului fiind considerate cele mai frecvente la copii. Această zi a fost declarată, în 2003, de către Childhood Cancer International, care cuprinde, în prezent, circa 180 de rețele conectate la organizații din 90 de țări de pe toate continentele. Fiecare copil bolnav de cancer are dreptul la cea mai bună îngrijire medicală și psiho-socială, indiferent de țara de origine, rasă, statut financiar sau clasă socială. În această zi sunt organizate diverse manifestări prin care se urmărește conștientizarea necesității de a se oferi sprijinul copiilor care suferă din cauza acestei boli, dar și familiilor acestora.

Ziua internațională a Asistenților Medicali de Operație

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult