Economic

Vladimir Bolea: 50 de milioane de lei vor fi acordați ca suport pentru agricultori. Fermierii pot solicita compensații de la AIPA

Peste 50 de milioane de lei vor fi alocați fermierilor pentru compensarea prejudiciilor cauzate de calamitățile naturale din anul 2023. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a anunțat în cadrul unui briefing că o decizie în acest sens a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, începând de astăzi și până pe 15 martie, agricultorii care au suferit din cauza secetei din vara anului 2023, dar și șapte agenți economici din raionul Edineț sunt așteptați la AIPA pentru a depune dosarele.

Vicepremierul a menționat că fermierii au nevoie de un set de documente pentru a beneficia de suport.

Vreau să vă prezint documentele de care agricultorii au nevoie: cererea de acordarea a ajutorului financiar, declarația pe propria răspundere privind completitudinea cererii și verificarea informației din documentele prezentate, copia certificatului de înregistrare a gospodăriei țărănești și extrasul din registrul de stat a persoanelor juridice, copia actului de constatare a pagubelor cauzate culturilor agricole în anul 2023, copia raportului statistic numărul patru agro cu totalurile semănăturilor înregistrat la organul teritorial pentru statistică, dar și solicitanții care au mai mult de 10 hectare și care sunt afectați la cultura de porumb, copia actului de înființare și a pașaportului proiectului plantații multianuale, certificatul confirmat eliberat de autoritatea administrației publice locale de nivel întâi”, a precizat ministrul.

Vladimir Bolea a precizat că de ajutor vor beneficia peste 400 de agricultori, însă cifra exactă va fi cunoscută după încheierea procedurii de depunere a dosarelor. Totodată, ministrul a specificat valoarea compensației per hectar în funcție de gravitatea prejudiciului suportat de către agricultori. Potrivit ministrului, cea mai mare compensație în valoare de 2 500 de lei per hectar o vor primi fermierii din raioanele de sud ale țării, în special cei din raioanele Cahul și Cantemir.

Agricultorii ale căror terenuri au fost afectate în proporție de 60-69% vor beneficia de compensație totală de 1 000 de lei pentru un hectar, pentru cei afectați în proporție de 70-79%, compensația va fi de 1 500 de lei per hectar. În cazul terenurilor agricole afectate de secetă în proporție de 80-89% compensația se va ridica la 2 000 de lei pentru hectar. În cele din urmă, terenurile afectate de secetă în proporție de 90-100%, vor primi cea mai mare compensație și anume 2500 de lei per hectar”, a declarat Vladimir Bolea.

Amintim că fermierii din mai multe raioane ale R. Moldova au ieșit și astăzi la protest. Aceștia insistă asupra organizării unei ședințe la care să participe reprezentanții Președinției, Guvernului și Parlamentului.

Agricultorii precizează că nu au suficiente resurse pentru a începe un nou an agricol și sunt nemulțumiți de faptul că autoritățile nu intervin. Asociația „Forța Fermierilor”, anunță despre continuarea protestelor și în zilele următoare și nu exclude desfășurarea și altor manifestații în alte raioane.

Precizăm că, începând cu ora 10: 00, drumul de acces spre postul vamal Leușeni a fost blocat. Circulația vehiculelor fiind imposibilă în contextul protestelor organizate de fermieri. În context, autoritățile recomandă călătorilor să opteze din timp pentru alternativele disponibile, cum ar fi: PVFI Sculeni, PVFI Costești sau PVFI Leova-Bumbăta, pentru a evita eventualele neplăceri și întârzieri.

Citește mai mult