Măsurile de protecție a copiilor în mediul online, discutate la Forumul Internațional „Siguranța Online a Copiilor"
Cum pot fi protejați copiii mai bine în mediul online și ce măsuri trebuie să fie luate în acest sens de către autorități - acesta este subiectul principal de pe agenda primului Forum Internațional, „Siguranța Online a Copiilor”, care se desfășoară astăzi și mâine la Chișinău. La eveniment participă reprezentanți guvernamentali și ai societății civile, oficiali ai Comisiei Europene, experți din industria Tehnologiilor informaționale și comunicaționale.
Odată cu extinderea procesului de digitalizare și apariția tehnologiilor și aplicațiilor avansate, cresc și amenințările la care pot fi expuși copiii în mediul online. La întrebarea cum pot fi protejați aceștia de tot felul de abuzuri încearcă să găsească răspuns participanții la primul forum privind siguranța online a copiilor.
Prezent la Forum, ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros, a precizat că instituția își reafirmă angajamentul în domeniul protecției copilului față de abuzurile sexuale în mediul online, priorități aliniate la standardele internaționale.
„Ne așteptăm ca la acest Forum să avem un schimb de experiență valoros între Republica Moldova țările Uniunii Europene în domeniul abuzului sexual on-line și să setăm o listă de priorități pe termen scurt, mediu și lung”, a menționat Adrian Efros.
Copii sunt cele mai vulnerabile victime în mediul virtual, iar pentru a le spori siguranța pe Internet, autoritățile au inițiat Planul Național pentru Siguranța copiilor online pentru anii 2024-2026, a declarat președinta Maia Sandu la deschiderea evenimentului. Șefa statului a subliniat că documentul este elaborat în conformitate cu normele legislației europene.
„Este în curs de implementare planul național pentru siguranța copiilor on-line, la fel, sunt prevăzute și în planul național de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană pentru anii 2024 – 2027. Mai multe măsuri ce țin de adoptarea acquis-ului comunitar în privința asigurării celor mici”, a afirmat Maia Sandu.
În țările Uniunii Europene, dar și în Statele Unite au fost adoptate mai multe reglementări pentru a detecta și a aplica măsurile de prevenire a exploatării copiilor, de la care Republica Moldova poate lua exemplu, a menționat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.
„În America și SUA au regulamente care fac obligatoriu ca companiile de internet să raporteze totul ce au ele și după aceasta le trimit în UE. În UE avem legislație pentru a face obligatoriu pentru prestatorii de serviciu on-line și de a raporta Consiliului de prevenire”, a conchis Ylva Johansson.
Amintim că, în aprilie anul trecut, Centrul Internațional „La Strada” în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției și companiile din domeniul IT, au lansat serviciul „Sigur Online”, prin intermediul căruia pot fi raportate cazurile de abuz sexual asupra copiilor în mediul virtual. De la lansarea acestuia, au fost înregistrate peste 2100 de semnalări, cele mai multe referindu-se la abuzul sexual.
Potrivit Centrului Internațional „La Strada”, în Republica Moldova, unul din 14 copii devin victimă a abuzului sexual online.
Precizăm că primul Forum Internațional, „Siguranța Online a Copiilor” este, organizat de Ministerul Afacerilor Interne, în parteneriat cu Centrul Internațional „La Strada Moldova”, și cu sprijinul partenerilor externi.