Externe

În câțiva ani economia Ucrainei ar putea pierde 120 de miliarde de dolari din PIB. Pagubele provocate de război amenință și alte țări

Până în 2026, economia Ucrainei ar putea pierde 120 de miliarde de dolari din Produsul Intern Brut, ca urmare a invaziei rusești, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință germani, scrie DW. De asemenea, potrivit sursei, războiul afectează și economiile țărilor terțe, printre care și Republica Moldova, cu pagube estimate la aproximativ 260 de miliarde de dolari între anii 2022-2026. Experții susțin că în cazul în care războiul din Ucraina va continua, anul acesta fiecare al doilea cetățean din Republica Moldova ar putea ajunge sub pragul sărăciei.

DW
Sursa: DW

Războiul Rusiei ar putea cauza economiei Ucrainei pierderi de 120 de miliarde de dolari din Produsul Intern Brut până în anul 2026, potrivit cercetătorilor de la Institutul german pentru Economie Mondială, scrie DW. De asemenea, Ucraina ar putea înregistra deficit de mijloace de producție, cum ar fi echipamente, mașini și fabrici, în valoare de aproape un trilion de dolari.

Sursa mai precizează că, impactul războiului se răsfrânge atât asupra Ucrainei, cât și a altor țări, inclusiv Republica Moldova, care, ar putea suferi pierderi de aproximativ 260 de miliarde de dolari în perioada anilor 2022 - 2026. În același timp, economia Uniunii Europene va suferi pagube de 70 de miliarde de dolari.

Potrivit Băncii Mondiale, costul total al reconstrucției și al redresării Ucrainei este de 486 de miliarde de dolari în următorul deceniu, în creștere de la 411 miliarde de dolari, cât se estima în urmă cu un an, arată o evaluare comună actualizată a pagubelor și nevoilor de reconstrucție rapidă, publicată de guvernul Ucrainei, Grupul Băncii Mondiale, Comisia Europeană și Organizația Națiunilor Unite.

Raportul constată că pagubele directe din Ucraina au ajuns acum la aproape 152 de miliarde de dolari, cele mai afectate sectoare fiind locuințele, transporturile, comerțul, industria, energia și agricultura.

Precizăm că războiul din Ucraina a generat mai multe crize suprapuse în Republica Moldova, printre care cea a refugiaților, energetică din toamna anului 2022, dar și perturbările în rețelele comerciale și transportul de mărfuri.

Prognozele Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, din anul trecut, sugerează că, în cazul unui război prelungit în Ucraina, realizările socio-economice ale Republicii Moldova ar putea fi compromise, cu riscul ca fiecare al doilea cetățean să ajungă sub pragul sărăciei din cauza crizelor asociate.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult