Politic

Marko Shevcenko: Ucraina, pregătită să ofere sprijin Republicii Moldova, dar nu se va mai așeza la masa de negocieri cu Rusia, în formatul „5+2”

Ucraina ar putea oferi, la solicitare, orice fel de ajutor Chișinăului în cazul în care vor apărea complicații în problema transnistreană, potrivit ambasadorului Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevcenko, notează DW. El a mai precizat că Ucraina nu se va mai așeza la masa de negocieri în formatul 5+2 privind reglementarea diferendului transnistrean.

Ucraina respectă integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova și nu va lua decizii unilaterale în privința Transnistriei, însă în caz de necesitate va reacționa prompt la primul demers oficial al Guvernului de la Chișinău, a declarat ambasadorul Ucrainei în țara noastră, Marko Shevchenko.

Diplomatul a mai precizat că în ceea ce privește reglementarea conflictului transnistrean, formatul „5+2” cu participarea OSCE, Rusiei, Ucrainei, Chișinăului și Tiraspolului + Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii ca observatori nu mai poate funcționa, deoarece Ucraina nu se va mai așeza niciodată la aceeași masă de negocieri cu Rusia.

Potrivit ambasadorului, prin invadarea Ucrainei, Rusia s-a compromis ca mediator, iar Chișinăul și partenerii săi trebuie să identifice un nou format.

Anterior, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov a declarat că procesul de soluționare a conflictului transnistrean în formatul „5+2”, în care Rusia este atât garant, cât și mediator, a fost înghețat, iar Occidentul nu dorește să-l convoace.

Formatul 5+2 de negocieri politice privind reglementarea conflictului transnistrean, care a fost pus pe pauză din 2019, oficial nu este anulat, a declarat recent vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, la Radio Moldova. Potrivit acestuia, revenirea la acest format politic este condiționată de ameliorarea relațiilor dintre Moscova și Kiev.

Oleg Serebrian a mai notat că menținerea dialogului, stabilității și fermității în ceea ce privește procesul de reintegrare graduală a țării rămân acțiuni prioritare pentru anul 2024.

Amintim că, anterior președinta țării Maia Sandu a declarat că autoritățile au o viziune privind reîntregirea țării. Potrivit șefei statului, în noul format care urmează să fie creat, Uniunea Europeană va avea un rol mult mai important, deoarece Republica Moldova urmează să devină stat membru al blocului comunitar.

Precizăm că, Ucraina a închis hotarul pe segmentul transnistrean din prima zi a invaziei ruse, iar potrivit autorităților de la Kiev, punctele de trecere ale frontierei moldo-ucrainene, pe acest tronson, vor fi deschise odată cu stabiliza situația de securitate a Ucrainei.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult