Republica Moldova va găzdui în acest an conferința Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite
Republica Moldova va fi gazda celei de-a 34-a ediție a Conferinței Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), informează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Acest eveniment prestigios subliniază recunoașterea eforturilor țării în domeniul agricol, dar și încrederea comunității internaționale în potențialul nostru de a contribui la discuțiile și soluțiile globale privind securitatea alimentară și agricultura sustenabilă, mai precizează instituția.
„Această conferință reprezintă o ocazie unică pentru Republica Moldova de a se alătura unui forum decizional unde 54 de delegații din statele membre ale Uniunii Europene, Caucaz și Asia Centrală, vor stabili bugetul și prioritățile pentru sectorul agricol pe următorii doi ani. Este o platformă valoroasă care permite schimbul de experiențe, cunoștințe și cele mai bune practici, oferind astfel țării noastre acces la inovații și la strategii eficiente care pot îmbunătăți politici și practici naționale”, precizează Ministerul Agriculturii.
Pe lângă beneficiile directe, costurile pentru desfășurarea evenimentului vor fi ajustate având în vedere resursele bugetului național, cerințele specifice de organizare ale Conferinței, precum și potențialul sprijin financiar oferit de donatori.
„Această investiție reflectă angajamentul Republicii Moldova de a îmbunătăți continuu sectorul său agricol și de a își consolida relațiile internaționale. Prin urmare, considerăm că organizarea Conferinței FAO este o oportunitate remarcabilă pentru Republica Moldova și solicităm includerea acestei perspective pentru a asigura o imagine completă și echilibrată în comunicarea publică”.
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură este recunoscută la nivel mondial pentru eforturile sale de a combate foamea, de a îmbunătăți alimentația și de a promova practici agricole sustenabile.
Sesiunea Conferinței Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură de la Chișinău este planificată să aibă loc în luna mai 2024.
Înființată în 1945, FAO este o organizație interguvernamentală a ONU. Ea acționează ca un forum neutru care reunește 194 de state membre, doi membri asociați și o organizație membră (Uniunea Europeană) pentru a negocia acorduri și pentru a dezbate politici. Organizația își are sediul la Roma, în Italia, dar este prezentă în peste 130 de țări. Republica Moldova este membru al FAO din anul 1995.
FAO reprezintă o sursă de cunoștințe și de informații care pot ajuta țările în curs de dezvoltare și țările în tranziție să se modernizeze, să-și îmbunătățească practicile din domeniul agriculturii, al silviculturii și al pescuitului și să asigure o alimentație adecvată pentru toți oamenii.