Economic

Licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău a fost anulată din lipsa concurenței

Licitația privind acordarea spațiilor comerciale din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău a fost anulată, după ce doar două companii au aplicat, anunță ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu. El a precizat că este vorba despre LeBridge și Lagardere, ceea ce nu asigură o concurență suficientă.

„Concluziile preliminare arată că acest proces a fost sabotat, inclusiv din interior, și avem obligația să anulăm licitația și să inițiem o procedură nouă în termeni cât mai restrânși. Scopul lui Șor a fost să continue să extragă bani din spațiile aeroportului și să blocheze o licitație corectă”, a spus Andrei Spînu.

În acest sens, pe 20 februarie, Agenția Proprietății Publice va anunța calendarul pentru organizarea unei noi licitații care să asigure participare cât mai largă a companiilor din domeniu, dar și respectarea tuturor rigorilor pentru buna organizare a procesului.

Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) și Agenția Proprietății Publice (APP) au scos la licitație spațiile din incita Aeroportului Internațional Chișinău, cunoscute ca Zona Sterilă și Zona Duty Free.

În spațiul public, s-a vehiculat că firma „Lagardere Travel Retail” ar urma să câștige licitația, caietul de sarcini fiind scris în favoarea companiei. Asta, deși presa a scris că firma respectivă a provocat un scandal de corupție la un concurs similar de la Aeroportul Otopeni, România, care a devenit obiect al unui dosar penal instrumentat de Direcția Națională Anticorupție de la București.

Între timp, s-a aflat că această companie și-a înregistrat o reprezentanță în Republica Moldova, în luna noiembrie 2023, cu puțin timp înainte ca autoritățile să anunțe despre intenția de a înstrăina spațiile de la aeroport, ceea ce a ridicat și mai multe semne de întrebare.

Acuzațiile au fost respinse de către reprezentanții PAS.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult