Revista presei internaționale: Văduva lui Navalny va continua lupta dusă de soțul ei; Evoluția confruntărilor militare din Ucraina; Pregătirea noilor sancțiuni europene împotriva Rusiei
Impactul decesului subit al liderului opoziției ruse Alexei Navalny, evoluția confruntărilor militare din Ucraina și pregătirea noilor sancțiuni europene împotriva Rusiei sunt câteva dintre cele mai importante teme abordate de presa internațională. Eforturile de aplanare a crizei fermierilor din estul Uniunii Europene, care se pregătesc de un nou protest de amploare, e un alt subiect reflectat în articolele apărute în cele mai prestigioase publicații străine, consultate de Lidia Petrenco.
La trei zile de la decesul în închisoare al liderului opoziției ruse, Alexei Navalnyy, văduva acestuia, a anunțat citată de mai multe publicații că va continua lupta începută de soțul ei pentru o Rusie liberă. Iulia Navalnaya a afirmat într-un videoclip făcut public luni că în spatele morții soțului ei stă președintele rus Putin și că în viitorul apropiat va dezvălui detalii despre circumsanțele în care a fost omorât. „Nu trebuia să fac acest videoclip”, a spus ea. „Trebuia să fie altcineva în locul meu. Dar acea persoană a fost ucisă de Vladimir Putin”. Ea susține că autoritățile îi ascund cadavrul pentru a acoperi urmele crimei. Yulia Navalnyy a răspuns și la întrebarea pe care mulți și-au adersat-o aceste zile: de ce Alexey a ales să revină în Rusia, după ce a fost otravit de autoritățle de la Kemlin și era evident că va fi arestat. „A iubit Rusia. […] Atât de profund și sincer încât era gata să-și dea viața pentru ea. Iar dragostea lui imensă ne va fi suficientă pentru a-i continua munca”, spune Iulia Navalnyy în videoclipul făcut public luni pe canalul de youtube care a aparținut soțului ei.
BBC descrie atmosfera și impactul pe care l-a avut întâlnirea de ieri a Iuliei Navalnaya la Bruxelles cu mai mulți oficiali europeni. Cu o voce tremurândă de durere și de furie, Yulia Navalnaya a făcut un pas important în lumea dură a politicii cu aceeași pasiune și putere pe care o demonstra în trecut soțul ei, scrie BBC. Serviciul britanic de presă atrage atenția asupra declarației emise de Consiliul Uniunii Europene cu privire la moartea lui Alexei Navalny prin care solicită demararea unei anchete internaționale independente și transparente asupra circumstanțelor morții sale subite. Potrivit declarației, blocul comunitar este „indignat” de moartea politicianului de opoziție, iar „responsabilitatea pentru decesul său îi revine președintelui Putin și autorităților ruse”. Uniunea Europeană cere Rusiei să-i elibereze imediat și necondiționat pe ceilalți deținuți politici, inclusiv pe cele câteva sute de persoane reținute după omagierea lui Navalny. Tranmite BBC.
În timp ce familia lui Navalny cere autorităților de la Moscova să răspundă pentru moartea opozantului rus, armata rusă își continuă atacurile în Ucraina, încercând să străpungă linia frontului din sudul țării, relatează CNN. Potrivit publicației, Rusia adună un număr mare de trupe în regiunea Zaporizhia și încearcă să-și dezvolte concomitent avantajul pe linia frontului de est, după ce vineri ocupase orașul Avdiivka din Donețk. Potrivit unor analiști citați de CNN, rușii au mobilizat în această zonă în jur de 50.000 de militari. Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a anunțat că situația a devenit extrem de dificilă în mai multe părți ale frontului, relatează Ukrainska Pravda. Aceasta este o consecință a întârzierii livrărilor de arme și muniții din partea partenerilor occidentali, a semnalat liderul de la Kiev, citat de aceeași publicație ucraineană.
Guvernul canadian urmează să trimită peste 800 de drone SkyRanger R70 cu mai multe misiuni în Ucraina, a anunțat ministrul canadian al Apărării, Bill Blair, pe 19 februarie, într-un comunicat. „Pe măsură ce se apropie cea de-a doua aniversare a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, aceste drone vor răspunde unora dintre cele mai urgente nevoi defensive ale Ucrainei”, a spus ministerul într-un comunicat de presă. SkyRangers sunt echipate cu sisteme de navigație autonome și pot transporta încărcături utile, inclusiv muniție, de până la 3,5 kilograme. Sunt concepute pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere și pot fi folosite și pentru transportul de provizii.
NBC News publică o informație exclusivă, potrivit căreia, după luni de solicitări din partea oficialilor ucraineni, administrația Biden lucrează pentru a furniza Ucrainei noi rachete balistice cu rază lungă de acțiune. Doi oficiali americani din domeniul apărării au declarat pentru NBC News că SUA au un inventar limitat de ATACMS și că nu este probabil să le trimită în Ucraina fără bani pentru a reumple stocurile americane. Astfel, dacă Congresul va aproba finanțările promise Kievulu, SUA ar putea include ATACMS cu rază lungă într-unul dintre primele pachete de ajutor militar plătit cu acești bani, potrivit celor doi oficiali americani. SUA au, de asemenea, muniție și artilerie gata să fie trimise imediat în Ucraina dacă finanțarea este aprobată, au adăugat sursele. Publicația amintește că la sfârșitul anului trecut, SUA au început să furnizeze Ucrainei sisteme de rachete tactice ale armatei, cunoscute sub numele de ATACMS, dar până acum au furnizat doar ATACMS mai vechi cu rază medie de acțiune.
Între timp, Uniunea Europeană se află pe ultima sută de metri pentru aprobarea celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Fedrației Ruse, scrie UNIAN. Noul pachet de măsuri punitive vizează în special restricții împotriva producției de drone, scrie publicația cu referire la declarațiile făcute de ministrul german de externe Annalena Bärbock. Potrivit Financial Times, cel de al 13-lea pachet conține cele mai blânde sancțiuni impuse până acum Rusiei, iar Ungaria s-a opus unor prevederi care urmau să pedepsească anumite companii chineze. Un înalt oficial citat de Financial Times a precizat că ambasadorul Ungariei la Uniunea Europeană „a cerut mai mult timp pentru a analiza conținutul propunerilor”. Totuși, poziția Ungariei față de noul pachet de sancțiuni impuse Rusiei Ruse este previzibiă, constată publicația, amintind că anterior premierul maghiar Viktor Orban a împiedicat alocarea a 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.
Fermierii din Europa de Est protestează în timp ce UE face eforturi pentru a extinde beneficiile comerciale pentru Ucraina, titrează Euractiv. În urma blocajelor de la granița dintre Polonia și Ucraina, fermierii slovaci, maghiari, lituanieni, letoni și cehi își coordonează cu polonezii următoarele acțiuni de protest ce urmează a fi organizate joi, informează Euroactiv. Depășirea crizei urmează să fie discutată azi în cadrul platformei de coordonare Uniunea Europeană-Ucraina, transmite publicația amintind că fermierii din estul blocului comunitar sunt nemulțumiți de politicile agricole care permit importul de produse ieftine din Ucraina. Protestele poloneze testează dorința premierului Poloniei Donald Tusk de a sprijini Ucraina, titrează Politico. Deși Donald Tusk s-a declarat „cel mai pro-ucrainean politician din Europa”, acesta nu va putea opri fermierii polonezi să blocheze granița cu Ucraina pentru a protesta împotriva importurilor ieftine, notează publicația. Potrivit celor mai recente date oferite de Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei, șase din nouă direcții sunt blocate în prezent la granița cu Polonia. Dar, potrivit Președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, criza de la granița cu Polonia este o dovadă de „eroziune a solidarității”, notează presa de la Kiev. Doar 5% din exporturile agricole ucrainene traversează granița poloneză. Astfel, criza e provocată nu de cereale, ci mai degrabă de politica agricolă, a subliniat Volodimir Zelensky. Prin urmare, este necesar să fie găsite soluții raționale în cooperare cu Polonia și cu toți cei care sunt preocupați de soarta Europei, a conchis președintele ucrainean, citat de Suspline.media.