Social

Creditul agricol de urgență - soluția Guvernului pentru producătorii de cereale

Creditul Agricol de Urgență este soluția propusă de reprezentanții Guvernului fermierilor în cadrul întâlnirii care a avut loc astăzi la sediul Ministerului Agriculturii. Prezent la discuții, premierul Dorin Recean a precizat că mecanismul urmează să devină funcțional din 1 martie și le va permite agricultorilor să acceseze credite de 500 de mii de lei cu o garanție de 90% din partea statului. Banii vor putea fi folosiți imediat pentru motorină, fertilizanți, piese de schimb și tot ce au nevoie acești agricultori pentru lucrările în câmp din perioada următoare. Între timp, agricultorii spun că această sumă poate fi păstrată doar pentru agricultorii micro, dar pentru ceilalți – trebuie dublată.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a precizat că producătorii de cereale mici și micro vor putea solicita credite în valoare de 500 000 de lei de la toate cele 11 bănci din R. Moldova.

Pot fi luate din toate cele 11 bănci, sunt eligibile întreprinderile micro și mici, se va implementa prin intermediul ODA, suma este de 500 de mii de lei, poate fi folosită pentru mijloace circulante, procurarea materialului semincer, combustibil, fertilizanți, servicii mecanizate în agricultură, cheltuieli privind retribuția muncii, termenul creditului e de 18 luni, șase luni este perioada de grație. Apelul meu de fiecare dată a fost să ne așezăm să discutăm la masă”, a declarat Vladimir Bolea.

Totodată ministrul a precizat că vor fi făcute modificări în actele legislative pentru ca „cei care au probleme la bănci să poată primi banii din ajutorul de stat și ca acești bani să nu fie executați de bănci”.

Trebuie să modificăm actele pentru ca toate măsurile de suport și ajutor de stat orientate pentru dezvoltarea agriculturii să nu fie posibil de executat. Dacă noi le dăm agricultorilor bani pentru a începe lucrările, ei trebuie să-și păstreze destinația”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Producătorii agricoli solicită autorităților identificarea posibilităților pentru accesarea unor credite „ieftine” și extinderea termenului de grație a creditului de urgență de la șase luni până la un an.

Agricultor: „Dați-ne acces la finanțări ieftine, noi nu vrem să umblăm la bugetul statului. Să ne creditați, garanții – pământurile. În cazul în care noi eșuăm, statul să devină proprietarul pământului”.

Agricultor: „Nimeni nu ne creditează, motorina a ajuns la 23 de lei, să vedem cum putem face infuzii, avem nevoie măcar un an perioada de grație, să facem o discuție constructivă în format mai larg, nu vrem bani din buget. Ceea ce propuneți dvs. e o soluție pentru 10 zile”.

Agricultura în R. Moldova este subvenționată nu ca ajutor, ci subvenționată conform investițiilor făcute. În primul rând trebuie de ajutați oameni care au suferit în urma secetei. Noi nu venim să cerem bani, avem nevoie de schimbarea unor legi”, a declarat un fermier.

În debutul ședinței, prim-ministrul Recean a afirmat că Guvernul cunoaște problemele cu care se confruntă producătorii de cereale și de fiecare dată a venit cu măsuri concrete de suport, însă astăzi se autoritățile pot interveni cu acest mecanism.

Guvernul a oferit o soluție imediată - Creditul Agricol de Urgență, prin care va garanta 90% pentru 500 de mii de lei per întreprindere și care reprezintă un sprijin real oferit de stat pentru ca agricultorii să poată începe sezonul agricol de primăvară. Deja au fost alocate 50 de milioane de lei din Fondul de intervenție a Guvernului pentru a compensa pierderile agricultorilor în urma secetei. Doar în ultimul an am acordat aproape 2 miliarde de lei pentru subvenții și alte tipuri de ajutor în agricultură. Blocarea vămilor și a drumurilor nu este o soluție de a rezolva problemele din sector, nu ajută pe nimeni, dimpotrivă creează probleme oamenilor, transportatorilor, precum și exportatorilor de cereale”, a menționat prim-ministrul.

După mai multe ore de discuții, premierul Recean a părăsit ședința și a îndemnat fermierii să deblocheze sezonul agricol. Potrivit lui, prima soluție este creditul agricol de urgență. A doua soluție – mecanisme de finanțare pe termen lung cu dobânzi și condiții accesibile, care va fi discutată în următoarele săptămâni.

Menționăm că, fermierii solicită ajutor suplimentar de 400 de milioane de lei compensații pentru culturile de porumb și floarea-soarelui semănate în 2023, dar și urgentarea procesului de recepționare a celor 4 000 de tone de motorină din România.

De asemenea, producătorii de cereale cer să le fie achitate mai repede subvențiile pentru ratele creditelor bancare și nebancare până la 31 martie. Pentru a găsi o parte din bani, agricultorii propun ca Guvernul să ia un credit.

Agricultorii își continuă protestele astăzi, însă de data aceasta au anunțat că nu vor bloca drumurile și nici vama de la Leușeni.

Citește mai mult