Social

Doctorul familiei//Prima intervenție chirurgicală reușită în spațiu cu ajutorul unui robot

Prima intervenție chirurgicală în cosmos a fost realizată de curând pe Stația Spațială Internațională, menționează CNN.

La bordul Stației Spațiale Internaționale, un robot chirurgical de doar 0.9 kilograme a fost testat acum câteva zile de către chirurgii americani care se aflau pe Pământ, la o distanță de circa 400 de kilometri.

Medicii dirijau dispozitivul spaceMIRA din Lincoln, Nebraska, în timp ce acesta simula diverse procedee chirurgicale pe țesuturi artificiale.

Robotul folosește două brațe pentru a imita mișcările unui om – brațul stâng pentru a apuca și brațul drept pentru a tăia, a spus Shane Farritor, cofondator și director de tehnologie la Virtual Incision, startup-ul care a creat spaceMIRA.

Tehnologia s-a dezvoltat timp de 20 de ani, iar de curând au fost anunțate rezultatele experimentului spațial. În urma testării robotului de către șase chirurgi, cu toții au reușit să efectueze procedeele necesare, cu succes.

Una dintre provocările apărute la efectuarea chirurgiei la distanță este latența sau întârzierea dintre momentul în care semnalul este transmis de pe Pământ și ajunge la robot, în spațiu. Întârzierea a fost de aproximativ 0.85 secunde, a spus dr. Michael Jobst, un chirurg colorectal care a făcut parte sâmbătă la demonstrația cu spaceMIRA.

„NASA vrea să meargă mai departe, iar zborul spațial de lungă durată va impune noi cerințe pentru îngrijirea medicală în multe feluri”, menționează Shane Farritor.

AUTOR: Pavel Cepraga

Citește mai mult